0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Per Mikael Jensen: »Mit forhold til Thomas Helmigs storesøster varede et frikvarter«

20. juni 2019
Lydspor

I Lydspor fortæller en af Danmarks største mediechefer om de sange, der har fulgt ham gennem nyforelskelser og skilsmisser. Fra barndommen til hans datters første skridt.

Lyt her:

Lydspor

Danske mediers godfather: »Mit forhold til Thomas Helmigs storesøster varede et frikvarter«
Danske mediers godfather: »Mit forhold til Thomas Helmigs storesøster varede et frikvarter«

Henter…

Klik her for at lytte på iTunes

Klik her for at lytte på Spotify

Klik her for at lytte i Politikens Podcast App

I årtier har Per Mikael Jensen været kendt som manden, der bringer fremtiden til de danske medier.

Det var ham, der bragte gratisaviserne til først Danmark og siden resten af verden. Da han var administrerende direktør for TV2, søsatte han ikke bare landets første 24-timers nyhedskanal, TV2 News, men også nu hedengangne TV2 Radio og førnævnte kanals nyhedshelikopter, der stadig har luft under vingerne. I dag er han administrerende direktør for det digitale medie Altinget, som holder liv i den demokratiske samtale og konstant har vokseværk.

Hans første forsøg ud i medieverdenen var imidlertid noget mindre futuristiske og mere analoge. De fandt sted for 51 år siden i Skive, hvor den 6-årige Per Mikael Jensen forsøgte at optage sin første yndlingssang.

»Jeg sad med en lille, beskeden kasettebåndsoptager, så tæt ind til radiotoptageren som overhovedet muligt, og optog Creedence Clearwater Revival-sange,« fortæller han i podcasten Lydspor om sin første musikalske oplevelse.

»Derudover er de første sange, jeg kan huske, sådan noget dansk top-musik. Pas På Den Knaldrøde Gummibåd og så videre.«

Livets bagtæppe, mindernes holdeplads

Også da værten Thomas Stokholm beder den nu 57-årige Per Mikael Jensen om at udvælge en sang i kategorien »den onde«, falder talen på barndommen i Aarhus. Altingets administrerende direktør har nemlig valgt en sang af barndomskammeraten Thomas Helmig, som han spillede fodbold med.

»Jeg hørte Thomas første gang, da jeg var 14 og han var noget yngre, og han var kommet med på dispensation i ungdomsskolens band. Første gang fik han lov til at spille trommer, som han var god til. Ved den næste koncert fik han lov til at synge en sang, han selv havde skrevet, og ved tredje koncert havde han overtaget hele bandet. Jeg har fulgt ham lige siden, og jeg er fuldkommen forgabt i hans meget danske måde at være popstjerne på«.

De fleste forbinder måske Thomas Helmig med glad popmusik, men Per Mikael Jensen har valgt sangen Gotta Get Away From You, som var soundtracket til en af de hårdeste perioder i hans liv. Pladen udkom samme efterår, som Per Mikael Jensen havde haft en meget voldsom oplevelse og skulle sige farvel til et vigtigt menneske i sit liv.

Det er han, med egne ord, ikke så god til – faktisk sidder det stadig så meget i ham, at han får tårer i øjnene, da han skal sætte ord på oplevelsen og sangens betydning.

»Sangen blev et symbol på noget af det mest triste og ondskabsfulde, jeg har oplevet i mit liv. Det er jo det musik kan. For selv 25 år efter bærer den de minder. Hvor mange har ikke grædt til en sang, fordi den minder dem om en barnedåb, en konfirmation eller en skilsmisse«, spørger Per Mikael Jensen retorisk.

Kæreste med Helmigs storesøster – i et frikvarter

Han forbinder dog også mange gode minder med Thomas Helmig, og han kunne sagtens have valgt fem sange fra Helmigs bagkatalog til podcasten. Hans søster, derimod, har han primært haft hjerteskærende oplevelser med.

»Jeg var faktisk kærester med Thomas’ storesøster Rikke i det store spisefrikvarter i en gang i juni i sjette klasse«, fortæller Per Mikael Jensen.

Det blev dog en kortvarig affære.

»Da vi så kom til det næste frikvarter, som begyndte kl. 13, og kun varede fem minutter, så slog hun op. Det synes jeg, var noget hårdt«.

Tudbrølede til Pink Floyd

Per Mikael Jensen er kommet sig over bruddet, og i dag er han kærester med Marlene. De har en tradition for at sætte musik på for hinanden, når de kommer hjem sent om aftenen, og det er ikke altid helt uden risiko.

Sidste uge havde parret eksempelvis været på en sen vandretur, gennem Københavns stræder, med obligatoriske stop på et par af byens vandingshuller. Da de kom hjem begyndte de, som så ofte før, at sidde og spille musik for hinanden i køkkenet. Per Mikael Jensen satte et af sine yndlingsnumre på. En af Pink Floyds sange. Det skulle han måske ikke have gjort.

»Halvvejs gennem sangen begyndte jeg, uden anden anledning, at tudbrøle. Det stoppede efter et par minutter, og så satte vi ny musik på. Men det var meget besynderligt, for der er ingen klare minder, der knytter sig til den sang«.

Det er der så nu, for musik er ofte det bagtæppe, livets svære, sjove og smukke stunder udspiller sig mod. Hvis du vil høre, hvilket Pink Floyd-nummer, der får de danske mediers godfather til at tudbrøle, så lyt med her.

Lyt her:

Lydspor

Danske mediers godfather: »Mit forhold til Thomas Helmigs storesøster varede et frikvarter«
Danske mediers godfather: »Mit forhold til Thomas Helmigs storesøster varede et frikvarter«

Henter…

Klik her for at lytte på iTunes

Klik her for at lytte på Spotify

Klik her for at lytte i Politikens Podcast App

Koda

Pris på musikken

Koda er musikskabernes rettighedsorganisation. Vi bygger bro mellem dem, der bruger musikken og dem, der skaber den. Vi sætter pris på musikken – også i kroner og øre. Fordi musikken har værdi og skaber værdi. Og fordi det er vigtigt at værne om musikkens rettigheder, hvis vi vil have en Carl Nielsen og en Kim Larsen – også om 100 år.

Læs mere om Koda og Lydspor her