0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

»Jeg var helt alene i verden, og følte at alle omkring mig var robotter«

3. september 2019
Lydspor

Musikken har fulgt skuespilleren, tv-værten og musikeren Peter Mygind gennem livets op- og nedture. Sidstnævnte har der været flere af, end nogle måske ville forvente, for selvom Peter Mygind udadtil er en festglad humørbombe, har livet vist tænder undervejs.

Lyt her:

Lydspor

Peter Mygind: »Jeg var helt alene i verden, og følte at alle omkring mig var robotter«
Peter Mygind: »Jeg var helt alene i verden, og følte at alle omkring mig var robotter«

Henter…

Klik her for at lytte på iTunes

Klik her for at lytte på Spotify

Klik her for at lytte i Politikens Podcast App

Det var midt i 1970’erne, Peter Mygind var teenager, og han lå på sin nykøbte vandseng i sit nymalede, lilla værelse. Sammen med forældrene og sine søskende boede han i en kæmpe villa i Charlottenlund, som typisk var fyldt med fest og mennesker. I weekenderne, hvor moren Jytte Abildstrøm ofte var ude at lave teater og barnepigerne holdt fri, var der imidlertid stille.

Meget stille, syntes den unge Peter Mygind, der trods en stor vennekreds kunne føle sig helt alene i verden.

»Jeg lå og skvulpede rundt på min vandseng i det her lilla værelse og hørte et album, Stevie Wonders The Secret Life of Plants, på repeat. Jeg hørte det ikke bare en gang, jeg hørte det hundredvis af gange, og jeg sidder faktisk og får tårer i øjnene af at genkende den der følelse af, at jeg var helt alene i verden, og at alle omkring mig var robotter,« fortæller Peter Mygind i podcasten Lydspor.

Ensomheden voksede, og med den fulgte trangen til at feste. Den voksede sig stærk og destruktiv, delvis på grund af den omgangskreds Peter Mygind opsøgte, og dels fordi alkohol efterhånden blev blandet med en lidt mere end festlig mængde joints. Det medførte, at det begyndte at køre så dårligt på hjemmefronten, at forældrene besluttede at sende Peter Mygind på kostskole i Schweiz. Her blev han i fem år, og det fik både ensomheden og det dårlige selskab til at fordufte. Kærligheden til Stevie Wonder forblev dog intakt.

Overrasker med alvorlig tilgang til livet

Peter Mygind oplever ofte, at folk bliver overraskede over hans til tider alvorlige tilgang til livet. Det skete blandt andet, da han for nylig medvirkede i programmet Danmarks bedste portrætmaler, hvor forskellige portrætmalere malede ham.

Han sad model i fire timer, og da han var færdig valgte han - til manges store forundring - det billede, hvor han så allermest alvorlig og allermindst smilende ud.

»Jeg lagde det ud på sociale medier, og det var som om, det provokerede mange. De skrev at det var ærgerligt, at de savnede mit glade ansigt, og at det jo ikke var mig. Men det er jo også mig. Nogle mennesker kan blive overraskede over, hvor alvorlig jeg kan være. De tror, jeg bare er ham den glade Score-Kaj hele tiden. Jeg har lært at stå mere ved mig selv og erkende, at jeg ikke er en glad humørbombe hele tiden. Humørbomben har også dage, hvor han er frustreret, vred og ophidset«, fortæller Peter Mygind.

Hjalp søn ud af hashmisbrug

De følelser ramte blandt andet, da Peter Mygind og hans kone Lise fandt ud af, at deres søn havde et hashmisbrug. Han havde skjult misbruget ved at kravle ud af vinduet og gå over på den anden side af vejen for at ryge hash.

De fandt en klump hash på hans værelse og tvang ham afsted på en lejr for unge med udfordringer. Først hadede sønnen Julius det, men det skulle vise sig at blive afgørende skridt for ham.

»Vi formåede at få ham til at snakke med andre voksne end os selv, og han lyttede heldigvis. I dag er han blevet behandler, han holder foredrag på skoler om alkohol og misbrug og er blevet selvstændig coach. Hver uge kommer der 5-10 unge hjem til Julius for at få råd til, hvordan man kan komme videre. Jeg er super stolt over, at han har vendt sin egen nedtur til en positiv livsrejse, og at det nu er blevet hans levevej«, fortæller Peter Mygind.

Bruger musikken i sit skuespil

Når de negative følelser rammer, bruger Peter Mygind ofte musikken til at dyrke følelserne til bunds og siden få afløb for dem. Han bruger dog også musik på mange andre måder i sin hverdag. Peter Mygind starter f.eks. dagen med at danse rundt med sin kone i stuen, efter at de har lavet morgenøvelser. Og han bruger musikken til at holde sig selv vågen, når han har holdt foredrag i Jylland og har mange timers natkørsel foran sig.

Vigtigst af alt, måske, bruger han dog også musikken, når han skal ind i et bestemt følelsesmæssigt register som skuespiller:

»Jeg bruger musikken meget i arbejdssammenhænge. Med nogle instruktører, jeg arbejder sammen med, sætter vi musik på, der matcher den stemning, der skal være i en bestemt scene, lige før vi optager. Det virker helt fantastisk, Musik er et meget spændende værktøj«.

Lyt til Lydspor og bliv klogere på, hvordan Peter Mygind bruger musik i sit liv, og hør de musiknumre, der har gjort størst indtryk på ham undervejs i tilværelsen.

Lyt her:

Lydspor

Peter Mygind: »Jeg var helt alene i verden, og følte at alle omkring mig var robotter«
Peter Mygind: »Jeg var helt alene i verden, og følte at alle omkring mig var robotter«

Henter…

Klik her for at lytte på iTunes

Klik her for at lytte på Spotify

Klik her for at lytte i Politikens Podcast App

Koda

Pris på musikken

Koda er musikskabernes rettighedsorganisation. Vi bygger bro mellem dem, der bruger musikken og dem, der skaber den. Vi sætter pris på musikken – også i kroner og øre. Fordi musikken har værdi og skaber værdi. Og fordi det er vigtigt at værne om musikkens rettigheder, hvis vi vil have en Carl Nielsen og en Kim Larsen – også om 100 år.

Læs mere om Koda og Lydspor her
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.