0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Brian Holm: »Når man har fået konstateret tarmkræft, får teksten pludselig en helt anden betydning«

22. november 2019
Lydspor

Den tidligere professionelle cykelrytter kan stadig græde over Phil Lynotts død, mener at musikken toppede i 1972, og har oplevet hvordan sygdom kan gøre musik endnu mere kraftfuld.

Lydspor

Brian Holm: »Når man lige har fået konstateret tarmkræft, så får teksten pludselig bare en helt anden betydning«
Brian Holm: »Når man lige har fået konstateret tarmkræft, så får teksten pludselig bare en helt anden betydning«

Henter…

Cykelrytter, sportsdirektør, caféejer, podcastvært, studievært og kommunalbestyrelsesmedlem. Brian Holm har gennem tiden haft mange forskellige titler på CV’et. Og som du kan høre i sæsonens næstsidste Lydspor, er han oven i hjelmen også et omvandrende musikleksikon, der husker alskens anekdoter, årstal, navne og sangtitler.

»Jeg elsker musik. Jeg hører musik hver dag og følger med i musik fra morgen til aften«, fortæller han i podcasten.

Når Brian Holm fortæller om den musik, han bedst kan lide, er det næsten lutter britiske bands og artister, der dukker op. Og der er ét bestemt år i den engelske musikhistorie, han især værdsætter:

»Det bedste musikår nogensinde er 1972. Der går det fuldstændig amok. Der er Slade, der er T-Rex, der er Bowie, der er Roxy Music – og de brager alle sammen igennem på samme tid«.

Græder over irsk rockidol

Den første britiske rockmusiker som Brian Holm ikke bare dyrkede, men forgudede, var Phil Lynott, der var forsanger for Thin Lizzy. Da han døde af en overdosis i 1986 ramte det københavner-knægten Brian Holm hårdt.

»Jeg får det at vide, da jeg står i pladeforretningen på Tårnby Torv. Jeg kan huske jeg tænker: »Han kan ikke dø, Phil Lynnott dør squ’ da ikke!«.

»Der var jeg ramt«, tilføjer Brian Holm, der i Lydspor har valgt at spille Thin Lizzys ‘Got to give it up’, som nok er det nummer, han har hørt flest gange i sit liv. En sang hvori man kunne ane, at Phil Lynott forudsagde sin egen død, mener Brian Holm, der stadig den dag i dag kan fælde en tåre over den irske rockguds præmature retræte.

Da døden banker på Brians dør

Til trods for at Brian Holm ikke har meget tilovers for amerikansk musik, så er der dog et nummer fra staterne, der fik en særlig betydning for ham, da han mange år senere selv gik hen og fik døden ind på livet.

i 2004 var Brian Holm nemlig alvorligt syg af kræft, og der fik Red Hot Chili Peppers-nummeret ’Soul to squeeze’ ram på ham. Nummeret starter med linjen ‘I got a bad disease’, og det er det nummer, der har gjort mest ondt på Brian Holm at lytte til.

»Da jeg hørte den her sang var jeg meget, meget syg af kræft. Jeg ved ikke om jeg var deprimeret, men jeg var ikke i godt humør. Og så lytter man til teksten og tænker »den har de simpelthen skrevet til mig, den sang her«. De sang lige præcis om sådan, jeg havde det«.

Brian Holm havde hørt nummeret mange år tidligere, men dér midt i hans sygdomsforløb fik teksten en helt ny dimension for ham.

»Jeg havde hørt sangen før og syntes, at den var hyggelig. Men når han (Anthony Kiedis, red.) synger ‘I got a bad disease’, når man lige har fået konstateret tarmkræft, så får teksten pludselig bare en helt anden betydning«.

Lyt til Lydspor og hør bl.a. hvordan RHCP-nummeret stadig påvirker en rask Brian Holm den dag i dag, hvorfor han ikke selv kunne leve rockstjernelivet, og hvorfor han mener, at unge folk fortjener at gå rundt og føle sig lidt udødelige.

Koda

Pris på musikken

Koda er musikskabernes rettighedsorganisation. Vi bygger bro mellem dem, der bruger musikken og dem, der skaber den. Vi sætter pris på musikken – også i kroner og øre. Fordi musikken har værdi og skaber værdi. Og fordi det er vigtigt at værne om musikkens rettigheder, hvis vi vil have en Carl Nielsen og en Kim Larsen – også om 100 år.

Læs mere om Koda og Lydspor her
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.