0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvad er dette?
Annoncørbetalt indhold

7 begivenheder, der samlede os foran fjernsynet26. juni 2018

Der er en særlig type af tv-programmer, vi bedst kan lide at se i selskab med andre. Vi har udvalgt en række genrer, der har det med at samle os foran tv’et.
En varm juniaften for 26 år siden lå gaderne stort set øde. Iført klaphatte og landsholdstrøjer, var vi rykket ind foran fjernsynet, hvor Faxe og Vilfort scorede mod det arbejdsomme tyske landshold.

Kampen blev fløjtet i gang klokken 20.15, og små to timer senere var gader og stræder fyldt med ekstatiske danskere, for hvem stuen var blevet for lille til den fest, det krævede, at det danske fodboldlandshold nu kunne kalde sig europamestre.

I 2001 samlede vi os igen foran tv-skærmene og blev vidner til endnu en historisk begivenhed. Men denne gang var det med mistro og frygt malet i ansigtet, da American Airline Flight 11 smadrede ind i det nordlige tårn i World Trade Center, efterfulgt af United Airlines Flight 175 i det sydlige.

Et fragmenteret mediebillede til trods, hvor vi i langt højere grad sidder ved hver vores skærm og skifter mellem det efterhånden imponerende udvalg af streamingtjenester, er der fortsat en række begivenheder, der kan samle os foran skærmen og flow-tv.

»Det, der virkelig har vist sig at være meget, meget effektfuldt og vigtigt i flow-tv og som stadig kan samle os foran er skærmen, er nyheder, specielt når der sker noget breaking, når der er live-transmissioner af store begivenheder, og det er egentlig ligegyldigt, om det er sport eller månelanding eller andre typer af begivenheder«, siger Lars Kabel, lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som peger på store dramaserier, som det tredje, der kan samle os foran fjernsynet.

Men der er også tv, der ikke kalder på samling - alene-tid foran tv´et kalder ofte på specialiserede kanaler som eksempelvis TV2 News. Her er det kun 25 procent af seerne, der ser kanalen sammen med andre, mens chancen for selskab i sofaen er størst, hvis du lander på DR eller TV2, der suverænt har flest af de udsendelser, vi vælger at se sammen med andre, viser tal fra DR Medieforskning.

Helt i toppen af listen over de ting, der samler os foran tv’et ligger netop underholdning og fascination, men lad os tage et kig på, hvad der har samlet os foran tv’et gennem tiden.

Begivenheder, der samler danskerne foran tv’et:
Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision

Mange husker nok, da brødrene Olsen sang sig til sejr i Globen i Stockholm tilbage i 2000, og en stor del af danskerne sad samlet hjemme i stuerne og heppede i selskab med omkring 100 millioner seere rundt om i verden.

Men glimmer og glitter, svulstige følelser og catchy refræner er stadig noget, der kan samle os foran skærmen. Faktisk i en sådan grad, at Melodi Grand Prix på DR1, var det program, som flest så i selskab med andre i 2016.

I 2018 var det 48. gang Dansk Melodi Grand Prix blev sendt og her så 1,4 millioner seere med.

Første gang Dansk Melodi Grand Prix var på skærmen var i 1957, hvor Birthe Wilke og Gustav Winckler sang samtlige seks finale-sange - heriblandt vinderen ‘Skibet Skal Sejle i Nat’.


Dronningens nytårstale

Bortset fra børnefødselsdage, er der ikke mange fester, der begynder før kl 18. Men én særlig fest gør: Nytårsfesten. Årsagen - Daisy. Dronningens nytårstale fra modtagelsesværelset i Christian IX’s Palæ på Amalienborg skyder for mange festen i gang, når vi mødes i god tid til at samles foran skærmen og modtage vores Gud bevare Danmark - en afsluttende tradition, der i øvrigt blev påbegyndt af Kong Frederik VIII i 1909.

”Dronningens nytårstale er Matador live. Det har alle elementer i sig. Det samler nationen, det fascinerer, og hun repræsenterer ligesom Matador vores historie”, siger Lars Kabel.

Af pudsige facts kan fortælles, at der altid er et nødkamera opstillet, som kan tages i brug, hvis det andet, der er i modtagelsesværelset bryder sammen - det er endnu aldrig taget i brug - men i 2016 mistede 1,3 millioner seere signalet, så de ikke kunne følge nytårstalen.


Sport

Ser man på listen over de ti mest sete programmer på de danske tv-kanaler i perioden 1992-2017, udgør sportsbegivenheder halvdelen af programmerne på listen - og semifinalen mod Holland og finalen mod tyskerne ved EM i 1992 er begge med på listen.

Dette års fodbold-VM har endnu potentiale til at samle danskerne foran skærmen, ligesom sportsbegivenheder som Tour de France i 1996, da Bjarne Riis endte øverst på podiet, EM og VM i håndbold og De Olympiske Lege, har gjort det.

»Sportsbegivenheder er noget, vi som regel ser sammen med andre. Årsagen til det? Det første, der falder mig ind, er fest - når de vinder, og man har en fest omkring det. Så er der jo alt det med nationalidentitet og spænding. Det er sgu da nogle gange lidt spændende, og den spænding bliver stærkere af at være sammen med andre, end hvis man sidder for sig selv«, siger Lars Kabel.


Underholdning

I underholdningskategorien er det især programmer som X Factor og Vild med dans, der samler os foran tv’et. Ifølge DR Medieforskning, så 72 procent af dem, der så X Factor finalen i 2016, programmet sammen med andre. Og begge programmer hører da også til blandt de programmer, der fortsat kan samle over en million danskere foran fjernsynet.

Tiden, hvor vi som familie satte os ned foran fjernsynet og så noget sammen er ifølge Lars kabel overordnet set et overstået kapitel.

»De fleste familier har i dag tv i 3, 4, 5 af hjemmets rum, og så har vi de mobile skærme. Vi sidder ofte og ser hver vores, på hver vores skærm, men der er stadig nogen, som regel børnefamilier, der samles foran tv’et om fredagen, og så er der nogen, der aldrig kunne drømme om det«, siger Lars Kabel.


Serier

De danske dramaserier hører også til i kategorien af programmer, der kan samle over en million danskere foran fjernsynet, og vi vil gerne have selskab, når vi følger livet på Badehotellet på TV2 eller når familiestridigheder bliver altødelæggende i Arvingerne på DR1.

Drama-serien Krøniken, hvor vi fulgte Ida, Erik og Kaj Holgers radiofabrik Bella, indtager en suveræn førsteplads på listen over de ti mest sete programmer på de danske tv-kanaler i perioden 1992-2017 - afsnit 10 blev det mest sete med 2,7 millioner seere.

Men også gamle Matador kan være med - det højeste seertal målt i Danmark nogensinde var ved den første genudsendelse af serien fra den søvnige stationsby Korsbæk i 1985, hvor et enkelt afsnit nåede op på 3,6 millioner seere.


Nyheder

Ifølge Lars Kabel, er danskerne et nyhedshungrende folkefærd, og en ny undersøgelse foretaget af tænketanken Kraka viser, at langt de fleste - omkring 85 procent - får deres nyheder via traditionelle kanaler som tv, net- og printaviser og radio.

Vi samler os dog især foran tv’et, når der er tale om de helt store breaking af slagsen, som for eksempel terrorangrebet 11. september 2001 og andre terrorangreb, resultatet af Brexit-afstemningen samt valg i Danmark, men vi sidder der også, når det handler om begivenheder som valget- og indsættelsen af Barack Obama og Donald Trump.

»Det er især dem over 40, der bruger TV til nyhedsformidling, og der er ingen tvivl om at den befolkningsgruppe stadig synes, at DR og TV2 leverer de vigtigste og mest troværdige nyheder på tv«, siger Lars Kabel.


Royalt

Fredag den 14. maj 2004 klokken 16.46 skete der noget i Vor Frue Kirke i Københavns centrum. Kronprinsparret gav netop i dét minut deres ‘ja’ til hinanden - et ‘ja’ der blev overværet af 2,6 millioner danskere. Siden Gallup begyndte sine TV-Meter-målinger i 1992, var dén fredag den dag, hvor der var flest tv-seere over et helt døgn med i snit 1,3 millioner seere hvert minut på DR1 Og TV2.

De royale kan få os til at rykke sammen i sofaen, hvad enten det er kronprinsens bryllup, prins Henriks begravelse eller prinsesse Dianas død og begravelse.

»De royale begivenheder i flow-tv appellerer jo især til den lidt ældre del af befolkningen og måske ikke så meget til den internationalt orienterede del, men altså, her handler det jo, som med dronningens nytårstale, om fascination og samlingskraft«, siger Lars Kabel.

Og netop tv’ets evne til at samle danskerne er en af årsagerne til, at Lars Kabel mener, at flow-tv fortsat vil blive efterspurgt i fremtiden.

»Det får måske nok en mindre andel af seerne, men det vil være der, og det vil blive efterspurgt, fordi det samfundsmæssigt er vigtigt, det skaber en fælles dagsorden«.

Det ultimative VM TV

Datatid Tech Life har udråbt LG OLED TV som det bedste TV at se VM i Fodbold på.

Med en ultraslank OLED-skærm placeret på en transparent glasplade leverer TV'et billedskarphed og farver i en sublim kvalitet. Det moderne, elegante og minimalistiske TV giver dig alle de moderne funktioner som 4K UHD billede, HDR med perfekte farver, Dolby Vision biograflyd og muligheden for streaming.

Læs mere om LG OLED her!