0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Et lille værksted på Fyn booster biodiversitet hos private

7. april 2021

Når klimaet er under pres, forsvinder dyrearter. Det gælder især også for insekterne. Heldigvis ses en stigende interesse hos forbrugerne for at øge biodiversiteten. Det kan et lille værksted på Fyn hjælpe med.

Et godt stykke derude på Fyn, hvor kragerne vender, ligger BIOBYG. En lille virksomhed med adresse mellem Odense og Kerteminde ejet af 45-årige Mikael K. Bjerre. Han og de ansatte laver forskellige produkter til udendørsarealer. Alverdens sager lige fra fuglehuse til læhegn og især blomsterkasser og højbede. Alt er lavet af egetræ.

Egetræ lader til at være en hjertesag for Mikael og hans medarbejdere, men det vender vi tilbage til. Mikael mener nemlig, at hans virksomhed skal bidrage med andet end blot produkter og profitmaksimering.

Derfor tilbyder BIOBYG en form for konsulentservice. Her kan man få en såkaldt biobooster ud til sin have, andelsforening, sommerhusområde, virksomhed eller institution. Bioboosteren er en naturvejleder, som rådgiver om, hvordan man kan indrette sine grønne arealer for at øge biodiversiteten. Altså hvordan man kan tiltrække flere dyr og insekter ved eksempelvis at etablere højbede, læhegn eller gøre plads til et par gamle træstammer. Med besøget får man skriftlige anbefalinger og en håndtegnet skitse over området med idéerne.

»Vi tilbyder, at der kan komme en naturvejleder eller en biolog ud i ens have og gå og sparke til nogle ting og se på, hvordan kan man få vand i haven, hvordan kan man få flere sommerfugle, flere biller og lignende«, fortæller Mikael K. Bjerre, som under sin rundvisning på værkstedet afslører, at der bag det sindige ydre gemmer sig en sand idealist.

En stor biodiversitet er tegn på sunde økosystemer og et sundt klima. Insekter hjælper med at nedbryde biologisk materiale og bestøve planter foruden at være føde for andre dyrearter. Forekomsten af insekter giver altså et fingerpeg om klodens sundhedstilstand.

»Vi er jo ved at slå vores klode ihjel. Jeg synes, at det er vigtigt, at man prøver at skabe en større forbindelse mellem sin virksomhed og den verden, der omgiver den. Selvfølgelig skal der være noget profit, ellers er det ikke en virksomhed. Men det er også vores opgave som virksomhed at være med til at starte og bidrage til en diskussion. Erhvervslivet har jo evnen til at hjælpe med at skalere ting op«, lyder det fra Mikael K. Bjerre.

En større bevægelse

Det er ikke kun blandt haveejere, boligselskaber og offentlige institutioner, at man har åbnet op for snakken om bierne og blomsterne. Sammenslutningen af producenterne af æblet Pink Lady®, der har plantager i flere forskellige dele af verden, har indført en række tiltag for at øge biodiversiteten i deres produktion af de æbler, som også findes i de fleste supermarkeder herhjemme i Danmark.

»Vi planter forskellige typer af hække, som fungerer som husly for rovdyr såvel som for bestøvere. Vi vælger træer og buske af forskellige sorter og størrelser for at imødekomme alle arter i løbet af året«, fortæller Georges Fandos, technical department manager for Pink Lady® producenterne.

Han fortæller desuden, at Pink Lady® producenterne sår græs imellem rækkerne af æbletræer for at skabe et mere naturligt miljø. Det hjælper til at gøre jorden mere frugtbar. Og ligesom hos BIOBYG på Fyn har Pink Lady® producenterne også fokus på boliger til de bevingede væsener i plantagerne.

»Vi sætter redekasser op til mejser. De kan spise op til 500 skadedyr om dagen. Derudover bygger vi siddepinde og sætter døde træer op, som bliver brugt af rovfugle, der spiser de gnavere, der spiser trærødderne. Endelig installerer vi ly for murerbier. De hjælper honningbierne med at bestøve træerne«, fortæller Georges Fandos.

Et spørgsmål om balance

Pink Lady påpeger, at en høj biodiversitet mindsker behovet for at bruge øvrige produkter til at bekæmpe skadedyr.

»En stærk biodiversitet er essentiel for vores plantager, fordi det er vores vigtigste redskab til at holde dem sunde. Jo mere levede plantagerne er, jo mere naturligt bliver de forskellige bestande af skadedyr reguleret. Det er vigtigt for at sikre kvaliteten af vores æbler og den økonomiske bæredygtighed af vores plantager«, siger Georges Fandos.

Han fortæller, at arbejdet med at øge biodiversiteten kan tage adskillige år, da det handler om at finde den rette balance mellem naturlig bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed. Et enkelt element kan forstyrre hele balancen i økosystemet. Det oplevede de i Frankrig for nyligt, hvor insektet halyomorpha halys, en lille bille, som ikke har et dansk navn, har skabt problemer. Det tvinger landmænd og frugtproducenter til at være kreative og finde på nye løsninger.

»Vi arbejder derfor hårdt på at finde den rette balance i frugtplantagerne. For at håndtere problemet med halyomorpha halys, må vi studere dens biologi for at finde passende løsninger. Rent praktisk vil vi finde ud af mere om dens oprindelse, dens rovdyr og lignende. Det kræver en masse arbejde i samarbejde med insektspecialister«, siger Georges Fandos og slutter:

»Som en del af Pink Lady's® Pink Lab®, der understøtter innovative projekter til bæredygtigt landbrug, arbejder vi på et regionalt jordbevaringsprojekt om, hvordan man kan tilsætte organisk materiale, blandt andet i form af kompost til jorden for at forbedre dens struktur og stimulere biologisk liv«.

Egetræ udnyttet maksimalt

Tilbage i Marslev på Fyn viser Mikael K. Bjerre rundt på værkstedet, som ligger omgivet af marker. Her er højt til loftet og plads til både maskiner og højtflyvende idéer såsom bioboosters. Den idé udsprang af virksomhedens kernekompetence. At levere blandt andet blomsterkasser og højbede til en lang række forskellige kunder både som samlesæt og som færdige løsninger. Blomster og bier hænger trods alt sammen.

Alle virksomhedens produkter laves af egetræ. Det er på trods af, at det både er dyrt og af og til kræver lidt opfindsomhed at bruge.

»Men det er supergodt træ! Når man først har prøvet at arbejde i egetræ, så kommer man til at holde af det. Den styrke det har, tætheden, duften og den måde skruerne bider i det«, siger Mikael K. Bjerre og fortæller, at der samtidig er en udfordring i, at træsorten kan indeholde en del knaster og farveforskelle. Det har medvirket til at egetræ i en årrække ikke har været så populært blandt de fleste forbrugere.

»Vi har som forbrugere vænnet os til, at alt er fuldstændig ensartet. Hvis der er en knast, farveforskel eller skævhed, så vil vi ikke have det. Men det er et spørgsmål om at bruge træet rigtigt. Vi bruger ikke kun de pæne dele af træet, de knap så pæne dele kan bruges i bunden af kasserne«, fortæller Mikael.

Egetræet er i modsætning til andre af de mere populære og ensartede træsorter meget bedre egnet til udendørs brug. Egetræ kan nemlig i højere grad tåle kontakt med vand og jord. Det holder derfor i væsentligt flere år end eksempelvis lærketræ, og desuden bliver egetræets patina pænere og pænere, som årene går.

»Egetræ er 30 procent dyrere end andre træsorter men 300 procent bedre til formålet. Vi har heldigvis flere og flere kunder, som kan se fordelene. Som ikke er ude efter et billigt og mere industrielt produkt, og som forstår, at egetræets sande kvalitet ikke viser sig med det samme, men efter 10 eller 12 år«, lyder det begejstret fra Mikael.

En fremtid med mere organiseret rod

På den korte bane får Mikael K. Bjerre og hans lille hold af ansatte snart meget travlt. Sådan er det hvert år i foråret, når man leverer produkter til havebrug. Det er sæsonarbejde. På den lidt længere bane håber han at få endnu mere gang i bioboosters-delen af forretningen.

»Det er blevet taget godt imod, og man kan da godt mærke, at telefonen ringer. Nu var der for nyligt en, der ringede oppe fra Odsherred, som sagde, at de er 25 lodsejere deroppe i et sommerhusområde. Om vi kunne holde et foredrag for dem. De ville godt høre mere om, hvad de kunne gøre for at få en lidt større biodiversitet«, fortæller Mikael.

BIOBYG kommer i hvert fald til at gøre sit for at bidrage til, at vi kommer en smule væk fra vanetænkningen og får lidt vildere natur ind i vores haver og grønne områder.

»Vi vil gerne hjælpe folk med til at få lidt mere organiseret rod ind i deres have. Eksempelvis et kvashegn kan blive et rent insekthotel«, slutter Mikael K. Bjerre.

Pink Lady® er 100% om bord

Bevarelse af biodiversitet er en af ​​de prioriterede forpligtelser fra Pink Lady® Europe Association. Tilgangen er en integreret del af organisationens charter om bæredygtigt engagement, der bygger på fire søjler - miljøet, avlerne, vækstområderne og forbrugerne.

Hele charteret deles på tværs af alle avlere og er baseret på 14 forpligtelser, der inkluderer miljøvenligt design af emballage, udvikling af agroøkologisk praksis, bekæmpelse af affald, vedligeholdelse beskæftigelse i produktionsområderne, garanti for et sundt og kvalitetsprodukt.

En indsats med ét unikt mål: et æble, hvis produktion lever op til smagskvalitet såvel som miljømæssige og samfundsmæssige krav.

Find mere information her
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.