Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Guide: Sådan får dit barn succes i køkkenet

Betalt indhold: Inden du tager dit barn med i køkkenet, er det en god idé at forberede dig mentalt, huske på barnets køkkenalder og acceptere, at nemme løsninger også er helt ok.

Den største hindring for, at børn får succes i et køkken, sidder i hovedet på de voksne.

For når klokken er 17, og tiden er knap, kan udsigten til ulvetime, roderi i køkkenet og få timer til sengetid, betyde, at forældrene stikker børnene en iPad og ordner madlavningen selv.

Men sådan behøver det ikke være, for med ganske få greb kan du give dit barn succes i køkkenet uden selv at miste overblikket.

Det fortæller Mette Oxenbøll Nonbo, forfatter til flere børnekogebøger, blandt andet 'Lav mad med de mindste'.

»Det allervigtigste er, at man forbereder sig mentalt; at man flytter sig fra voksenverdenen, hvor meget handler om tempo og effektivitet og i stedet væbner sig med tålmodighed. For har man besluttet sig for at tage børnene med i køkkenet, så skal der være plads til, at de er der på deres præmisser, ellers er projektet dødsdømt«, konstaterer hun.

Gode knive og ingen kogeplader

I den proces kan man også hjælpe sig selv med praktisk forberedelse.

Har man helt små børn med i køkkenet, kan man tage skåle og redskaber frem fra skuffer og skabe og sætte nogle af ingredienserne frem, inden børnene kommer, så de ikke bliver for utålmodige, men straks kan gå i gang med at lave maden.

Og hos de lidt større kan man øve sig i at acceptere, at børnene gør tingene på deres måde, så man ikke hænger sig i, om gulerødderne skæres i lige store stave, eller om agurkerne er i ens, små tern.

Bliver børnene konstant rettet, gider de ikke, fordi de føler sig forkerte, siger Mette Oxenbøll Nonbo. For mindre børn er det desuden vigtigt, at de ved, hvilken ret de skal lave, og at alle ingredienser er klar på forhånd.

Det er ikke nødvendigt at købe særlige redskaber til børnene ud over at investere i et par gode børneknive, for at de kan skære madvarerne ud og ikke står med store knive, som de kan komme til skade med.

Det kan godt være, I ikke bliver færdige på nul-komma-fem, men til gengæld er I sammen i nuet om noget, der er vigtigt

Og hvis man vil undgå at have et øje på hver finger, kan man nøjes med at følge opskrifter, hvor alt kan laves i ovnen, så børnene ikke brænder sig på kogepladerne – først fra de er ca. otte år kan de stege noget selv, alt efter hvor fortrolige de er med køkkenet i forvejen.

Ofte hører Mette Oxenbøll Nonbo forældre sige, at de ikke har tid til at have børnene med køkkenet, fordi børnene når at blive for sultne, inden maden er færdig.

»Hvis de bliver for sultne, så lad dem småspise sunde ting undervejs, for så gør det jo ikke noget, at de evt. spiser mindre ved bordet«, foreslår hun og råder forældrene til at tænke anderledes om de dyrebare eftermiddagstimer før spisetid:

»I stedet for at tænke at der ikke er tid til at have børnene med i køkkenet i forhold til spisning, putning og sengetid, så vend tankegangen om og glæd dig over, at du har tiden sammen med børnene, mens I laver mad. Så kan det godt være, I ikke bliver færdige på nul-komma-fem, men til gengæld er I sammen i nuet om noget, der er vigtigt«.

Nemme løsninger er ok

Fællesnævneren for børne-succes i køkkenet er at tage hensyn til køkkenalderen og den erfaring, som barnet i forvejen har med at lave mad: En fireårig, der aldrig har været med i køkkenet, kan ikke det samme som et barn, der har deltaget, siden det kunne kravle op på en skammel, så husk at give barnet lette opgaver, så det oplever succes.

Derudover er det vigtigt ikke at slå for store projekter op, men derimod holde madlavningen på et plan, hvor barnet – og den voksne selv – kan være med: Har man ikke tid til at lave en lasagne fra bunden, så åbn en dåse tun og lun et pitabrød.

Og hvis humøret ikke er til det helt store, og det kniber med motivationen hos børnene, kan det være en god idé at holde en pause, hvor man danser til et godt stykke musik. Eller at lege tv-køkken eller restaurant, så man både leger madlavning, oprydning og borddækning ind i børnene.

»Selv om der kan være nogle bump på vejen, når børnene er små, er det vigtigt, at madlavningen ikke først bliver introduceret, når de som teenagere ikke gider være med. Er de med tidligt, ved de, hvordan man laver mad, men vigtigst af alt føler de sig værdifulde«, siger Mette Oxenbøll Nonbo.