0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Møldrup og modernisterne:
»Så smed de alle møblerne ud«

15. oktober 2021
Møldrup og modernisterne

Livsstilseksperten Flemming Møldrup glæder sig over, at skandinavisk minimalisme stadig er hipt verden over, men han forstår egentlig ikke helt hvorfor. I en ny podcast-serie går han på jagt efter svaret, med hjælp fra nogle af Danmarks førende designeksperter.

Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Alvar Aalto. De nordiske designere og arkitekter, der sidste århundrede satte skandinavisk minimalisme på verdenskortet, er stadig lig med god smag, i al fald hvis du spørger boligmagasiner, indretningsarkitekter og designfanatikere verden over.

Men hvad var det de kunne, der gjorde deres idéer, bygninger og møbler så langtidsholdbare? Hvorfor bliver store dele af designverdenen ved med at søge tilbage til skandinavisk cool mid-century modern? Og hvad har det egentligt med samtalekøkkener, hverdag og svigtende dagslys at gøre?

TV-værten og livsstilseksperten Flemming Møldrup går på jagt efter svarene på de spørgsmål i den nye podcast-serie Møldrup og modernisterne, og undervejs besøger han nogle af Danmarks hemmelige designskatte.

Jagten starter på Utzon Center i Aalborg, hvor Flemming Møldrup får en lektion i skandinavisk designhistorie af af udstillingsdirektøren Line Nørskov Eriksen. Hun fortæller, hvordan kærligheden til hverdagen og viljen til at lukke lyset og naturen ind har været afgørende for modernismens lange holdbarhed.

Danmarks oversete designskatte

De fleste designinteresserede kender nok til modernismens arkitektoniske mesterværker, fra Arne Jacobsens berømte benzinstation på Strandvejen til Jørn Utzons operahus i Sydney.

Men Danmark er faktisk fuld af oversete arkitektoniske perler tegnet af de modernismens minimalister. I sit forsøg på at forstå, hvad der gør bygningerne så unikke, rejser Møldrup rundt i landet og besøger nogle af dem.

Han lægger blandt andet vejen forbi Munkegaardsskolen i Gentofte, hvor han nørder mursten - og får anekdoter fra modernismens guldalder i 1950erne - med Thomas Bo Jensen, som er professor i arkitektur. Han besøger Romerhusene, et stykke levende arkitekturhistorie tegnet af Jørn Utzon, hvor han drikker øl i haven med beboerne. Og så får Flemming Møldrup fortalt historier om, hvordan spanske arkitekter i 1950’erne forelskede sig så inderligt i de skandinaviske minimalisters tanker, at de under Francos diktatur smuglede bøger om modernismen ind i Spanien.

Møldrup & Modernisterne

Møldrup og modernisterne: »Så smed de møblerne ud«
Møldrup og modernisterne: »Så smed de møblerne ud«

Henter…

Møldrup & Modernisterne

Møldrup og det oversete mesterværk: »Rigtigt mange mennesker er glade for skolen, men...«
Møldrup og det oversete mesterværk: »Rigtigt mange mennesker er glade for skolen, men...«

Henter…

Møldrup & Modernisterne

Møldrup og de moderne romere: »Mit hus gør mig lykkelig«
Møldrup og de moderne romere: »Mit hus gør mig lykkelig«

Henter…

Lyt på Spotify

Lyt i Politikens Podcast App

Utzon Center

Utzon Center er for hele familien. Hos os kan både børn og voksne føle, sanse og røre arkitektur. Du får skiftende udstillinger. Og en kreativ legeaftale for hele familien.

Læs mere her
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Allerede abonnent? Log ind her