0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
»At ændre på kompensationsgraden er ikke noget, som regeringen på nuværende tidspunkt prioriterer«, skriver beskæftigelsesministeren i en mail til Politiken. Den udmelding får nu Danmarks tre største fagforbund til at gå til angreb på regeringen.
App_overblikket

Fagbevægelsen vender sig mod regeringen i strid om dagpenge

Det vækker vrede og skuffelse i Danmarks tre største fagforbund, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke vil gøre noget ved udhulingen af dagpengene. Forbundsformand for 3F kalder det en »katastrofe«.

App_overblikket

Godmorgen.

»Katastrofe«. Så klar er reaktionen denne fredag fra forbundsformand i 3F, Per Christensen, efter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har forholdt sig til kravet fra Danmarks tre største fagforbund om, at regeringen bør standse udhulingen af dagpengene.

»At ændre på kompensationsgraden er ikke noget, som regeringen på nuværende tidspunkt prioriterer«, skriver beskæftigelsesministeren i en mail til Politiken.

Ministerens udmelding får nu de ellers så trofaste støtter af Socialdemokratiet til at gå til angreb på regeringen.

»Vi har en statsminister og en beskæftigelsesminister, som begge har fortrudt forringelserne af dagpengene og i lang tid har været enige om, at noget bør gøres. Nu har de muligheden, og det må være en tvungen opgave for en rød regering«, siger Mona Striib, forbundsformand i FOA.

Udhulingen af dagpengene skyldes til dels Thorning-regeringens skattereform fra 2012, som betyder, at dagpengesatsen samt andre overførselsindkomster ikke hæves på lige fod med lønudviklingen. Også i HK vækker afvisningen vrede: »Den nye socialdemokratiske regering inklusive Peter Hummelgaard er gået til valg på at nedbringe uligheden og sørge for at hjælpe de svageste i samfundet. Og nogle af de svageste er dagpengemodtagere«, siger forbundsformand Kim Simonsen.

På Christiansborg ser regeringens støttepartier også gerne, at udhulingen af dagpengene bliver stoppet. I denne valgperiode skal udhulingen som minimum stoppes, og derudover skal der gerne være et reelt løft af dagpengesatsen, lyder meldingen.

Dagpengesatsen betyder noget. For murerarbejdsmand Leif Kisbye er ydelsen en »overlevelsesudbetaling« i et sæsonbetonet arbejde.


Iran: Meldinger om nedskydning er psykologisk krigsførelse

Det ukrainske fly, der onsdag styrtede ned i Iran, blev skudt ned af et iransk missil. Det sagde Canadas premierminister, Justin Trudeau i går. Han tilføjede, at flyet kan være blevet skudt ned ved en fejl. Også den britiske premierminister, Boris Johnson og USA’s præsident, Donald Trump, har rettet mistanken mod Iran. Iran afviser fredag morgen alle beskyldningerne, skriver Ritzau: »Alle disse meldinger er psykologisk krigsførelse mod Teheran«, siger talsmand for den iranske regering Ali Rabiei ifølge nyhedsbureauet Reuters.


Statsjob til provinsen er udskudt i årevis

I 2015 blev det meldt ud, at 4.000 statslige arbejdspladser skulle rykke til provinsen. Flere flytninger er endnu ikke gennemført, og regeringen vil nu flytte arbejdspladser den anden vej. Det skriver Jyllands-Posten. Det var V-regeringen, som i 2015 fremlagde den første udflytningsplan, og tanken var, at udflytningen af arbejdspladser skulle skabe et Danmark i bedre balance og være afsluttet i 2017. Det er blandt andet Danmarks Evalueringsinstitut, Danmarks Akkrediteringsinstitution og Danida Fellowship Centre, som endnu ikke er flyttet til Holbæk Kommune.


Repræsentanternes Hus stemmer for at begrænse Trumps magt

Den amerikanske præsident skal fremover involvere Kongressen, hvis han ønsker at udføre militære handlinger i Iran. Sådan bør det i hvert fald være, ifølge det lovforslag, som Repræsentanternes Hus vedtog natten til fredag dansk tid. Det skriver The New York Times. Forslaget blev stemt igennem med stemmerne 224 mod 194. Der er dog tale om et for præsidenten ikke-bindende lovforslag, og det er derfor tvivlsomt, om det i realiteten får betydning for præsidentens handlemuligheder – men formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, understreger, at det alligevel er vigtigt. Forslaget skal som det næste behandles i Senatet, hvor republikanerne har flertal.


Podcast: Kan de australske naturbrande ændre landets klimapolitik?

Klimaforandringerne har gjort de australske naturbrande værre og givet ny luft til en debat, landets politikere har forsøgt at tie ihjel. Nu er den kul-elskende premierminister under pres. Har Australien selv skabt den katastrofe, der er i fuld gang? Lyt til dagens afsnit af Du lytter til Politiken her.


Det sker i dag:

  • Regeringen markerer i dag 100-året for Genforeningen med en gallaforestilling på Det Kongelige Teater. Forestillingen overværes blandt andre af dronning Margrethe og prinsesse Benedikte samt ministerpræsidenten for Slesvig-Holsten.
  • Den månedlige opgørelse af skabelsen af nye job uden for landbruget i USA offentliggøres. Tallet, der også omtales som ’kongetallet’, er en af de vigtigste indikatorer på den økonomiske udvikling i USA.
  • Boligsiden.dk offentliggør Boligsidens Markedsindeks for december. Indekset viser udviklingen i gennemsnitlig salgspris, salgstid og prisnedslag i december sammenlignet med for en måned og et år siden.
  • Varetægtsfængslingen af den hollandske ’fodboldspiller’ Bernio Verhagen udløber i dag.

Det skete i dag:

  • 1920: Det internationale Folkeforbund bliver indgået med Versailles-traktaten, som samtidig endeligt afslutter Første Verdenskrig.
  • 2000: Internetudbyderen America Online fusionerer i verdens største aftale nogensinde med mediekoncernen Time Warner til svimlende 1.200 milliarder kroner.

Udskiftning


Gammel kending vender tilbage


Statsministeren samler bandet


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden