smalt? Restaurant Ranee’s på   Nørrebro i København har hver aften i to uger haft tonekunstneren Goodiepal (Parl Kristian Bjørn Vester) til at  musicere for gæsterne. Hans kontrakt med restauratør Ranee Udtumthisarn gælder også for i aften og hele næste uge. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

smalt? Restaurant Ranee’s på Nørrebro i København har hver aften i to uger haft tonekunstneren Goodiepal (Parl Kristian Bjørn Vester) til at musicere for gæsterne. Hans kontrakt med restauratør Ranee Udtumthisarn gælder også for i aften og hele næste uge. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Bagsiden

Suppe, steg og kunstig intelligens

Goodiepal laver musik for en computer.

Bagsiden

Hvad er dansk avantgardekunst anno 2011?

Flere kompetente kilder fortæller mig, at den elektroniske kompositionsmusiker Goodiepal er et godt bud.

Hans seneste plade med radikal computermusik, ’Mort aux Vaches Extra Extra’, varer 13 timer.

I samtlige eksemplarer ligger der en 500-krone-seddel til køberen. Pladen koster 250 kroner.

Angiveligt stammer de mange penge fra den ukrainske mafia og fra ombygningen af den supercomputer, som Goodiepal og hackergruppen Sygnok stjal fra hans tidligere arbejdsplads, Det Jyske Musikkonservatorium.

Men det ville være synd at lade den megen medieomtale fjerne fokus fra Goodiepals kunst. Det har aldrig været hans mening.

Jeg opsøger derfor den cirka 33-årige tonekunstner på thairestauranten Ranee’s på Nørrebro i København, hvor han hver aften hele sidste uge og denne uge med har siddet med sit keyboard og spillet for, hvem der nu dukkede op af gæster.

»Det, jeg laver her, lægger sig meget op ad det, folk ville kalde cheesy. Du kan kalde det drømmende synthesizer. Men det er faktisk en del af min udbredelse af radikal computermusik. Jeg har også mine undervisningsbøger med«.

Vi skal skabe noget, som har interesse for denne her intelligensLad os være helt konkrete. Hvad er radikal computermusik?

»Det er musik, der ikke nødvendigvis er lavet en computer, men lavet for en computer. Det er lavet til at blive værdsat af en computer. Radikal computermusik er musik for en fremtidig kunstig eller alternativ intelligens«.

Goodiepal slår op i en håndtegnet bog, som sammen med en valnød er opstillet på hans primitive keyboard. Bogen er fyldt med små kryptiske tegninger, og jeg indstiller mig på et længere foredrag.

»Det er lidt hårdt, det her. Det er den hvide mand om igen. At vi ikke vil anerkende bestemte individer. Komponisten Carl Bergstrøm-Nielsen, der ellers er mit gamle idol, har ordret sagt, at han vil skide på computere og lade dem sejle i deres egen sø. Det er lidt uhyggeligt og meget imperialistisk«.

Du mener altså, at computeren i dag bliver diskrimineret?

»Det er da en herrefolksidé. Hvis du accepterer, at computeren en dag er mere intelligent end den menneskelige hjerne, så bliver vi nødt til at begynde at spille musik, ikke kun for mennesker, men også for maskiner. Hvorfor sætter du en grænse? Jeg spiller da også musik for kaniner og fårekyllinger. Og hvepse«.

Musik, der ikke kan skannes
Goodiepal spiller nu et par numre, blandt andet et remix af det aarhusianske band Under Byen, som han betegner som »dansabel italo disco«. Der er dog ikke så meget gang i dansegulvet på Ranee’s endnu, og jeg føler ikke helt, vi er blevet færdige med snakken. Goodiepal kigger på mig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg venter lige på min te, for så taler jeg hurtigere«.

Jeg synes, det er spændende at spille musik lige under det niveau, glas siger, når de rammer hinandenO.k., det behøver du nu ikke.

I et rasende tempo får jeg nu en timelang introduktion til mandens verden. Computere mangler ifølge Goodiepal evnen til at tænke tid abstrakt. De bevæger sig fra A til B, når de skanner virkeligheden.

Derfor gælder det om at lave musik, der forholder sig abstrakt til tid, og som ikke kan skannes. Musik, der er ulæselig for en kunstig intelligens. Og det kan jo lyde selvmodsigende, når man ved, at han kun vil computerne det bedste. Men han forklarer sig:

»Vi skal skabe noget, som har interesse for denne her intelligens. Det, som du opfatter som mest interessant, det er kunst, kærlighed, universet, død og tid. Ting, der er for store for den menneskelige hjerne. Vi synes generelt, at de ting, vi ikke forstår, er de mest interessante. Med mit menneskelige afsæt vil jeg sige, at det, som en kunstig intelligens ville synes er mest interessant, er noget, som ville udfordre dens intelligens. At forholde sig abstrakt til tid ville være et virkelig godt sted at starte«.

Jeg nikker anerkendende og ser mig omkring. Der er kunst på væggene.

Goodiepal, hvad synes du om at optræde på en restaurant?

»Jeg synes, det er spændende at spille musik lige under det niveau, glas siger, når de rammer hinanden«.

Men hvad siger du til blot at skulle lave baggrundsmusik?

»Jeg er vild med det. Jeg er vild med det. Det er det eneste, jeg vil lige nu«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce