Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gallere. Tegneren Uderzo poserer med sine tegneseriefigurer Asterix, Miraculix og Obelix, da han i 2004 modtager 'Max & Moritz' prisen i den tyske by Erlangen.
Foto: FRANK BOXLER/AP

Gallere. Tegneren Uderzo poserer med sine tegneseriefigurer Asterix, Miraculix og Obelix, da han i 2004 modtager 'Max & Moritz' prisen i den tyske by Erlangen.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De er skøre, de forskere - 704 hjerneskader fundet i Asterix

Tyske forskere har analyseret de mange hjerneskader, som især romerne pådrager sig i tegneserien Asterix.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tro ikke din boghandler, når han siger, at det er flere år siden man sidst kunne læse nyt om tegneseriehelten Asterix' bedrifter.

Han tager fejl.

Seneste historie om den gæve galler står nemlig at læse i intet ringere end nyeste udgave af det respekterede, lægevidenskabelige tidsskrift Acta Neurochirurgica.

DOKUMENTATION Se undersøgelsen ( eksternt link)

Her kan man læse om de mange kvæstelser og mere eller mindre alvorlige hjerneskader, der er resultatet af Asterix' og vennen Obelix' utallige slagsmål med goter, gallere - og ikke mindst romere.

Tyske forskere fra Heinrich Heine Universitet i Düsseldorf har - tilsyneladende i fuld alvor - foretaget en analyse af den udbredte vold i den populære tegneserie, der tæller titler som 'Asterix og briterne' og 'Asterix og vikingerne'.

Seneste udgivelse kunne passende hedde 'Asterix og hjerneskaderne'. For forskernes gennemgang af de 34 hæfter viser, at der forekommer ikke færre end 704 eksempler på hovedkvæstelser og hjerneskader.

Masser af gok i nødden
Hele idéen bag undersøgelsen kan måske forekomme absurd. Men går man ind på forskernes præmisser, er det en uomtvistelig kendsgerning, at ufatteligt mange personer får ufatteligt mange gigantiske gok i nødden - uden at nogen af dem omkommer eller efterfølgende skal til genoptræning.

Det til trods for, at tegneren Albert Uderzo tit lod ofrene for den megen vold ligge udstrakt på jorden, bevidstløse og med tungen hængende ud af munden.

Og det var ikke gratis at provokere Asterix og hans digre frænde Obelix. Marcel A. Kamp og hans gæve forskerhold fra Düsseldorf har således optalt 390 tilfælde af alvorlige kvæstelser i hovedet, 89 moderate og 225 milde.

Langt de fleste ofre var - naturligvis - romere (med 450 skader). Men der var også hjernerystelser og kraniebrud til gallere, banditter, pirater, goter, vikinger og briter.

Målt på videnskabelig vis

Som læsere må vi naturligvis fæste lid til disse oplysninger. Især fordi det hele er målt og vejet på bedste videnskabelige vis ved hjælp af den såkaldte 'Glasgow koma-skala'.

INDBLIK Se komaskalaen ( eksternt link)

Alligevel nager tvivlen - for hvad har dog fået redaktøren af det ærværdige videnskabelige tidsskrift til at optage undersøgelsen som seriøs forskning? Nå, måske har også han fået et gok i nødden af de aggressive tegneseriehelte fra den lille, uindtagelige landsby i det gamle Gallien.

Eller også har han bare ladet sig forføre af den knastørre, forskeragtige tone i forskernes egen introduktion til undersøgelsen.

Heri hedder det, at målet med forskningen er »at analysere epidemiologien og de specifikke risikofaktorer ved traumatiske hjernekvæstelser i de illustrerede Asterix-tegneserier. Blandt den illustrerede litteratur er TBI ( traumatic brain injury) et dominerende skadesmønster«.

Og det lyder da også meget seriøst - ikke?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden