Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bagsiden: Her er Danmarks, nyskabende, komma

De fleste kommateringsregler bortfalder med indførelsen af bagsidekommaet.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et forkert placeret komma kan drive visse mennesker til vanvid.

Men det lille tegn med den store betydning er vanskeligt, at håndtere og derfor bør det danske sprogsamfund overveje, at forenkle kommareglerne mener, Dansk Sprognævn.

»Nævnet kan ikke sidde overhørig, at mange mennesker er utilfredse og, at det hele sejler. Politikere fra begge sider af salen er også optaget af sagen. Vi er nødt til, at reagere« siger formand, Jørn Lund, til, Kristeligt Dagblad.

Formand Lund, har ganske ret. Men, Dansk Sprognævn, er ikke den rette institution til at rette op på den, pinagtige, kommafadæse og derfor har, Bagsiden, bestemt sig for, at hjælpe. Denne tekst er den første i dansk sproghistorie hvori, der er brugt det, fremtidssikrede, bagsidekomma. Mere om det senere.

Først må vi forklare hvorfor kommaproblemerne ikke kan løses ad, traditionel, vej. Det skyldes ganske enkelt, at pinslerne i de sprogkyndiges rækker er, selvforskyldte.

I, 1996, anbefalede, Dansk Sprognævn, at indføre valgfrihed mellem det, grammatiske, komma og det, dogmatiske, sprogevangelister kaldte ’det nye komma’. Resultatet blev, at sammenligne med, Limfjorden, efter, at de, naturlige, tanger ud mod, Vesterhavet, ved, Thyborøn, og, Agger, brød sammen under en, altfortærende, stormflod i, 1825, og den dengang overvejende, brakvandsfyldte, fjord blev pølet til med saltvand med voldsomme naturændringer som konsekvens. Fiskerne led store tab og, menneskelig, armod blev konsekvensen.

Det samme skete for det danske skriftsprog ved den store kommaregelfusion. Resultatet var et tilsølet brakvandskomma, hverken salt- eller ferskvand, men en, ucharmerende, og, ubrugelig, mellemting. 1996-reglerne lagde i store træk de to, eksisterende, regelsystemer sammen så forvirringen blev dobbelt og kommateringen i stigende grad tilfældig.

LÆS MERE

Skal kommareglerne ændres kræver det dog enighed blandt, Sprognævnets, 41, småpedantiske, medlemmer og herefter skal både kultur- og undervisningsministeren godkende ændringerne, før de kan vedtages. Det er, der ganske enkelt ikke tid til. Og, der er altså heller ikke grund til at tro, at, Dansk Sprognævn, kan løfte opgaven denne gang.

Det bringer os tilbage til den sproglige nyskabelse, denne artikel holder i sine, syntaktiske, arme: bagsidekommaet.

At sætte gode komma er og bør være, efterstræbelsesværdigt. Men det er samtidig en, sværttilgængelig, kunstform, som det ikke ville skade hvis flere beherskede. Afvejningen har altid stået mellem rimeligheden i, at stille krav til den enkelte sprogbruger og, at udrydde kommafejl og dermed sikre udbredelsen af et korrekt skriftligt dansk.

Sprogeksperter peger på, at svagheden i det nuværende system er danskernes begrænsede, grammatiske, færdigheder. Det vil bagsidekommaet gøre op med.

Det, nyindstiftede, komma bygger på en række klare og, letforståelige, regler, som eksempelvis, at, der altid skal komma foran, at, som, der og, men. Og for, at virke ikke blot, som sætningsopbryder, men tilmed også, som, betydningsforstærkende, syntaktisk element bruges bagsidekommaet også rundt om tre typer af sætningsled: egennavne årstal samt tillægsord, som består af fire stavelser eller derover.

Disse fremhævede sætningselementer vil styrke den generelle sproglige bevidsthed især hvad angår de, komplicerede, tillægsord, som fremover vil nyde en særlig opmærksomhed i skriftligt dansk.

Alle andre kendte kommateringsregler bortfalder med indførelsen af bagsidekommaet.

Vi håber inderligt, at sprogbrugerne vil tage det nye bagsidekomma til sig og det ville især være klædeligt hvis centraladministrationen bestemte sig for at råde bod på årtiers brug af knudret kancellisprog ved at indføre bagsidekommaet, som standard i alt skriftligt materiale.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden