Klik for at se hele spillepladen.

Klik for at se hele spillepladen.

Bagsiden

Skulle det være et spil svenskerskak?

Bagsiden er netop nu i færd med at konstruere den første prototype af svenskerskakspillet.

Bagsiden

Svenskerne er kanariefuglene i ligestillingskampens kulminer. Når svenskerne får åndenød og pipper voldsomt eller falder om, er der noget galt.

Vi har set det med pronominer (han, hun, hen), vi har set det med farverne på legetøj, med ’Disney’s Juleshow’ og navnene på landets gader og veje. Altid er svenskerne et politisk korrekt skridt foran. Og det skridt kan vel at mærke både være et kvindeskridt, et mandeskridt og et genderqueer/nonbinærskridt.

I rummelighedens navn forsøger Bagsiden nu at komme et skridt foran svenskerne, og den næste kampplads er spilhylden.

For den er rystende gal med skakspillet. Det er både køns-, race-, nationalitets- og højdediskriminerende. Det har vi gjort noget ved.

I svenskerskak har alle brikker samme værdi, farve og udseende. Umiddelbart ville mange nok være fristet af at lade alle brikker ligne bønderne fra det skakspil, vi kender i dag. Men alene betegnelsen ’bønder’ er nedsættende over for den ikkeurbaniserede del af befolkningen, og samtidig virker det anakronistisk og feudalnormativt.

Derfor er alle brikker høje, men ikke så høje, at de bliver decideret falliske. Bevægelsesmønsteret er ens for alle brikker, og hvis en brik skulle ske at lande på et felt, der i forvejen er optaget, skal deltagerne (man bruger ikke ordene ’modspillere’ eller ’konkurrenter’ i svenskerskak) blive enige om, hvem der skal forlade pladen.

Dette foregår konsensusdemokratisk, hvilket betyder, at der skal opnås enighed, ellers er spillet forbi.

Blandt skakinteresserede er de mange forskellige åbningsvarianter altid et yndet diskussionsemne. I svenskerskak er følgende åbninger imidlertid ulovlige: alle varianter opkaldt efter tidligere kolonimagter (England, Frankrig, Holland, Italien, herunder sicilianske åbninger, Spanien, herunder katalanske), dronninge- og kongeindisk (kønsdiskriminerende), gammelindisk (aldersdiskriminerende), ’Løberåbning, Berlin forsvar’ (bringer minder om Anden Verdenskrig og er desuden handikapdiskriminerende, idet mange handikappede ikke kan løbe ved egen kraft).

Bagsiden er netop nu i færd med at konstruere den første prototype af svenskerskakspillet; enhver hjælp i den anledning hilses velkommen.

Især ville det være klædeligt, hvis de to danske IOC-medlemmer, Poul Erik Høyer og HKH Kronprins Frederik, gjorde en indsats for at gøre svenskerskak til en olympisk disciplin, hvor det ikke gælder om at vinde, men om at være med.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce