Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Roald Als
Foto: Roald Als
Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nysgerrig hund? Næ, snarere skrupliderlig

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Ih altså. Han er så nysgerrig«.

Sådan siger den kvindelige ejer af en hund, som er meget mere end almindeligt interesseret i den hunhund, jeg har selv har for enden af en hundesnor.

»Nå, nysgerrig??? Er det, hvad du kalder det? Er den hund ikke bare skrupliderlig, som de fleste andre hanhunde i kvarteret?«, tænker jeg. For hanhundens adfærd tyder sandt for dyden mere på parringsparathed end videbegær.

Men det siger jeg ikke. For jeg kender lidt til os hundeejere. Vi taler hellere udenom end at erkende, at det faktisk er dyr, som vi har i snoren. Så jeg klør bare det lystne bæst bag ørerne og siger noget venligt, mens jeg samtidig forsøger at vogte min hunds dyd.

Ordet tæve har jeg endnu aldrig hørt sagt i kvarteret. At bruge det ord vil svare til at prutte i en supermarkedskø

Det er i det hele taget sjovt at lufte hunde i kvarteret. For eksempel mødes man tit af spørgsmålet: »Er det en dreng eller en pige?«. Første gang, jeg får det spørgsmål, skal jeg lige sunde mig og ser mig lidt forvirret omkring. Der er hverken piger eller drenge i nærheden.

»Nej, det er ikke en pige. Det er en hund«, har jeg lyst til at udbryde. Men det gør jeg selvfølgelig heller ikke. Jeg siger befippet, at den hund, jeg har i snor, er en pige. For ikke at såre nogens følelser. Ordet tæve har jeg endnu aldrig hørt sagt i kvarteret. At bruge det ord vil svare til at prutte i en supermarkedskø. Det gør man bare ikke.

Og når først ordet »pige« er sagt, er alting til gengæld fryd og gammen, når man møder en hanhund med en hundeejer i snor. For så bliver der jo ikke hundeslagsmål. Og ejere af hanhunde bekymrer sig næppe meget om, hvorvidt de romantiske møder i parken velsignes af hvalpe i forunderlige kombinationer.

Det fine ved kvarterets hundefællesskab er, at vi er sammen om noget, og alle kan tale med hinanden. Om hunde. Det kan være kamphunde, tæppetissere eller bistandsponyer. Vi hundeejere forstår ligesom hinanden.

Men det er kun hunde, som forener os. Engang møder jeg et ældre par med en golden retriever, da jeg er med hunden på løbetur. Vi stopper og hilser på hinandens hunde, roser begge veje og får filtret hundesnore ind og ud igen, før jeg løber videre. 20 minutter senere har jeg fået parkeret hunden i haven og løber videre uden hund.

Et eller andet i evolutionen være gået helt galt, når vi stolte opretgående menneskeaber ikke alene fodrer og gør rent efter hunde

Jeg passerer samme par, som stadig går med deres hund, og jeg hilser med både ord og fagter. Parret ser mig ikke. Jeg tror faktisk ikke, de ville genkende mig, om jeg så grovtacklede dem midt på stien. For sagen er jo, at de kun ser hunden og ikke manden. Med hund i snor er jeg en ven og med i fællesskabet med fyldte små lorteposer. Uden hund er jeg bare en irriterende løber, som risikerer at løbe i vejen for deres hund.

Der er ingen tvivl om, at de små lorteposer besegler os hundeejeres fællesskab og måske også inspirerer os til at tale lidt i koder. For tænkt til ende må et eller andet i evolutionen være gået helt galt, når vi stolte opretgående menneskeaber ikke alene fodrer og gør rent efter hunde.

Nej, vi bukker os også ned og samler hundenes lorte op, pakker dem ind i plastik og smider dem i skraldespande. Det havde Darwin næppe set komme. Den daglige evolutionære ydmygelse binder os tæt sammen på en særlig måde. Jeg gætter på, at kun swingerklubber bringer folk tættere på hinanden. Måske betyder »nysgerrig« også noget andet der.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden