Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kører for dig, Grethe

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er Grethe. Grethe er fra Risskov som er en lille bitte, lidt finere by end Aarhus. Når Grethe ser en mand med et kamera på stativ i vejkanten, så bliver hun toplykkelig og rykker gerne helt frem i vognen, fordi hun ved, at nu skal hun fotograferes. Grethe skal dreje til højre. Hun undgår med nød og næppe at køre den nyslåede kasket af politikadet Knudsen med stumt K, der står fornølet i rabatten med sit brede bryst og trebenede fotoapparat.

Er du først kommet ind i en rundkørsel, er du ikke til at få ud igen, og du tror, du er Christian II på Sønderborg Slot

Nudsen hundefryser der på Parcelvej i sin politikadetuniform, og det er et ret så træls syn, han ser. Et lille overklasseløg i en hvid staniolslæde med 150 heste, som der aldrig nogensinde vil blive brug for, op og ned ad Geels bakke med en sølle bakkestigning på 4 procent. Dyt, båt, synes du selv, det går godt, Grethe?

Ingen ved helt præcis, hvorfor Grethe liker at fræse på to hjul rundt om hjørnerne, end ikke hun selv. Hvad er det, hun har så travlt med? Hva’ skal hun nå? Skal hun hjem og se en genudsendelse af ’Gear og lir’? Trænger hun til en Aperol med champagne, og det kan kun gå for langsomt? Har hun hentet sin mink fra Birgers Pelsfrysehus i Snolderød og vil ha' den i hus, inden den tør op?

Vi ved det ikke, og vi vil helst heller ikke vide det. Har du trukket dit kørekort i en automat, Grethe? Har du overhovedet kørekort, eller synes du bare livet er for kort til at ta’ sig et kørekort?

Hvad tænker din datter? Nåhr nej, hun ligger altid selv i overhalingsbanen. Nå, men så din svigersøn da. Han virker vel o.k. fornuftig? Nåhr, så han både ligner og kører som prins Joachim.

Men hva’ så med dine børnebørn? De må da ku’ fortælle dig, at du kører som en sindssyg? O.k., det har de aldrig nævnt? Som en brækket arm? Nej? Jo, du gør.

Hva’ så mæ’ din mand? Han kunne måske få dig på ret køl? Nej, han synes, du kører godt, si’r du? Noooooo. Din mor så? Hun er jo nogenlunde jævnaldrende med Mercedes Benz. Ikke det? Nå, kun 102 år – det var ungt. Men kunne hun måske tale til dig om højhastighed? O.k., hun har så glemt, at bilen er opfundet.

Nå, men så bare glem det, så må jeg jo: Grethe, hvem tror du egentlig, du er? Tror du, at du er en teenager, der kører rundt i Tivoli Friheden i Aarhus lige uden for Risskov i en radiobil? Du er altså bedstemor i anden, du er. Lige om hjørnet venter titlen som oldemor. Og tip, tipper jeg. Inden du ser dig om. Og i bagspejlet. Du ser aldrig i bakspejlet, kun i solklapspejlet. Og du sparer helt gevaldigt på vinduesviskere og blinklys?

Er du først kommet ind i en rundkørsel, er du ikke til at få ud igen, og du tror, du er Christian II på Sønderborg Slot, og du slider kørebaner sønder og sammen med dine vinterdæk om sommeren og sommerdæk om vinteren og er en kæmpe belastning for Vej og Park. Og Euro- og Carpark, for du skal evig og altid klage over dine parkeringsbøder, selv om de sidder lige i skabet.

Dine kulørte lamper i instrumentbrættet, der bare bimler og bamler alarmerende, og du synes da selv, at det er diskolike, og du drømmer dig tilbage til Diskotek Ricewood i Aarhus C, selv om bilen råber og skriger på olie. Men du? Du er totalt ligeglad, bare du selv får en Aperol med champagne. Så kan motoren for din skyld brænde sammen.

Jeg synes, du skulle gå op til en fornyet køreprøve. Eller ... du ku’ ta' din optøede mink på, så ta’r vi to toget ind til Tivoli. Så låner du min spændetrøje, og så bliver du sat fast på en sød veteranbil, som kører rundt og rundt på skinner. Rundt og rundt. Hva’ si’r du? Yes/Not/Dyt/Båt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden