Pastel rød, som Roald Als bruger, både når han tegner grise og Martin Henriksen, blev Årets Grisehudsfarve 2019 med 22 stemmer.
Tegning: Roald Als

Pastel rød, som Roald Als bruger, både når han tegner grise og Martin Henriksen, blev Årets Grisehudsfarve 2019 med 22 stemmer.

Bagsiden

Årets grisehudsfarve er pastel rød a la Martin Henriksen

Den røde nuance, Roald Als bruger, når han skal tegne Martin Henriksen, løb med prisen som årets grisehudsfarve 2019.

Bagsiden

Det var et uhyre tæt opløb, og den sidste afgørende stemme kom fredag kl. 10.40 – kun 20 minutter før afstemningens deadline – men nu står det klart: Den flydende vandfarve Ecoline Pastel Rød nummer 381 har vundet prisen som årets grisehudsfarve 2019 – det er den farve, Roald Als bruger, når han skal farvelægge Martin Henriksen som svinehund.

Den vandt med 22 stemmer over 21 stemmer til magenta 25-gul 19, som tegneren Philip Ytournels datter har opfundet til grisehudsfarvede danskere.

Bagsiden fik hjælp af sin sidemakker til højre til to fintællinger af stemmerne, og Bagsiden fornemmer tydeligt, at det var Martin Henriksen-referencen, der gjorde udfaldet. Flere læsere synes, det er en velvalgt farve til politikeren:

»Jeg vil stemme på nr. 2, idet jeg gerne støtter Roald Als’ argument om en specialfarve til Martin Henriksen«, skriver Benny Andersen til os.

Da jeg synes, ham Henriksen er så aldeles vellignende i pastel rød, så må det blive den

»Den er ikke nem, og jeg vakler mellem 1. pastel rose og 2. pastel rød, men da jeg synes, ham Henriksen er så aldeles vellignende i pastel rød, så må det blive den«, skriver Christian Clausen.

»Mange danske grise har helt samme hudfarve som Martin Henriksen – derom er der ingen tvivl!« skriver Per Knudsen.

»Martin Henriksen-rød«, er der en læser, der omdøber farven.

Roals Als, som ikke vil tage æren for selve farven, for det er en farve, han køber færdigblandet, vil gerne uddybe sin brug af Pastel Rød nummer 381:

»Jeg bruger den, både når jeg skal tegne grise og nogle fra Dansk Folkeparti, og når jeg tegner Pia Kjærsgaard, giver jeg hende lidt ekstra på halsen, så hun ser mere ophidset ud. Thulesen Dahl får lidt rødt på ørerne, for han burde skamme sig«, forklarer Roald Als.

Stakkels Ytournel

Det er måske også et udtryk for, at den håndtegnede tegning har vundet over computertegningen?

»Ja, det er farvelade, der vinder over computeren. Computerfarver er kedelige«, bedyrer Roald Als, der er kendt for at hade alt andet end sine vandfarver.

Der er jo så 21 mennesker, der har stemt på computerfarven ...

»Det betyder bare, at der er 21, der ikke kan se«.

Det skal også nævnes, at der var en enkelt stemme til Pastel Rose nummer 390, som Roald Als finder meget anvendelig til gennemsnitsdanskerhud, og at der var én stemme til den grisehudsfarve, Philip Ytournel har fået skæld ud af sin æstetikerkone for at bruge. Der var tale om en sympatistemme:

»Jeg stemmer afgjort på magenta 40-gul 40. Ikke så meget på grund af farven som på grund af min naturlige medfølelse med en mand, der får verbale hug af konen i en diskussion om farver«, skriver vor læser.

»Er det en mand eller kvinde, der skriver«, vil Philip Ytournel vide.

Det er en mand.

»Det kan være, han kender det«.

Da afstemningen var gjort op, var det tid til at at finde vinderen blandt stemmeafgiverne af den plastikgris, den tidligere Bagside-redaktør Bjarne Schilling fik af en kollega i 2002 oven på en storstilet redningsaktion for grisen Øffe.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der var mange, der fedtede for at blive vindere af grisen: »Jeg ville være vild med plastikgrisen – og give den et godt hjem et sted i solen!«, skriver Hanne Juul Nielsen for eksempel.

Blandt de mange, der havde stemt, trak vi en vinder af en plastikgris, der kan sige øf: Tommy Jensen fra Djursland vandt.
Foto: Lars Hedebo

Blandt de mange, der havde stemt, trak vi en vinder af en plastikgris, der kan sige øf: Tommy Jensen fra Djursland vandt.

Ingen trøst

På en arbejdsplads i Danmark samler de ligefrem på grise, syv i alt har de, der står i ’Hulen’:

»Da der selvfølgelig er utrolig mange, der har stemt, regner vi ikke med at vinde på ærlig vis, men opfordrer Bagsiden til at tildele os grisen. Vi lover til gengæld, at den vil være sammen med andre plastikgrise samt en række grisehudsfarvede danskere. I tilfælde af at Bagsiden ikke vil afvige fra lodtrækningsreglerne, tænker jeg, at vi måske kunne tildeles en trøstpræmie«.

Bagsiden var fristet, men nej. Vi hidkaldte sidemakkeren til venstre for os, og mens Bagsideredaktøren scrollede op og ned i maillisten med rasende fart, sagde hun stop og udpegede med lukkede øjne en vinder.

Det blev Tommy Jensen fra Bønnerup på Djursland, der vandt. Han er meget tilfreds med afstemningens udfald, og grisen er på vej.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce