0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Ringen blev købt lige vel stor nok, så Bagsideredaktøren har båret den prangende ring på langefingeren i fire dage.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bagsiden tester: Der er intet spor af guld i den ring

Bagsiden har fået en gratis guldring med topas, små diamanter og sølvornamentik. Den imposante ring har ikke den vildeste holdbarhed.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bagsideredaktøren har tit tænkt, at der er alt for lidt blingbling i hendes hverdag. For få diamanter og for lidt guld og andre ædelmetaller. Derfor har Bagsiden længe været på udkig efter et smykke, der kan gøre redaktøren fornøjet og samtidig indpasses i Bagsidens budget, uden at afdelingen for koncernøkonomi vil rejse en sag om ulovlig brug af betroede midler.

Løsningen fandt vi hos krimskramsgiganten Wish: en vintagering med en hvid topas indfattet i 14 karats rosaguld og sterlingsølv til 0 kroner! En pris, som også taler til Bagsidens krejlergen. Det skal dog lige siges, at prisen i øjeblikket er 7 kroner på Wish – og at man ud over den store hvide topas også får 10 mindre diamanter med i købet.

Straks vi havde sat ringen på fingeren, gik vi glade over til en kær ven af Bagsiden, superlayouteren Karina Kofoed, og flashede diskret ringen. Og der gik da heller ikke mange sekunder, før superlayouteren udbrød: »Lige et øjeblik troede jeg, at din mand havde revet sig«, sagde hun, og redaktøren smilede glad, hvorefter Kofoed tørt konstaterede: »Men den ligner jo noget fra et Kinder-æg«.

Kunne det være ringen?

Nu er det jo godt, at redaktøren har så stort et selvværd, at hun var i stand til at ignorere den underliggende tone af, at redaktøren slet ikke har format til at bære en så værdifuld ring. Altså at ringen med topas, guld og sølv ligner en billig efterligning på redaktørens hånd. I stedet tænkte redaktøren: Kunne det være ringen, den var gal med?

Vi sendte et billede til guldsmed Maria Nielsen, der gennem 21 år har drevet guldsmedjen og butikken Barbara Maria i Dragør: »Du kan begynde med at købe en nikkeltest på apoteket. Ofte er der for meget bly, nikkel og kviksølv i deres ringe«, skrev hun hurtigt tilbage.

Bagsiden købte derfor en nikkeltest på apoteket til 130 kroner. Det blev et pudseløjerligt resultat. Vi strøg en vatpind med en opløsning af ammoniakvand og dimethylglyoxim hen over ringen, og ved høj nikkelafgivelse bliver vatpinden rød. Det gjorde den ikke rigtig, den blev mere sort og brun, afhængig af om vi strøg vatpinden over rosaguldet eller sterling sølvet. I processen forsvandt sølvet og åbenbarede mere rosaguld nedenunder. At vatpinden ikke reagerede på nikkel, kan skyldes, at man skal fjerne malet eller lakeret overflade for at få et korrekt resultat, og det havde Bagsiden svært ved trods brug af urtekniv på den ene side.

Grundig gennemgang

Vi satte kursen mod guldsmedeforretningen for at få en grundig gennemgang af ringen: »Guld blandes med kobber, bronze og lidt sølv, og 14-karats guld skal indeholde 58,5 procent finguld«, forklarer Maria Nielsen og oplyser, at rosaguld indeholder lidt mere kobber, og at det er meget moderne lige nu. Hun hiver et måleapparat frem:

»Nej, der er ikke guld i«, siger hun.

Hun vurderer de mange små diamanter: Det er similisten, og den store topas er næsten helt sikkert glas.

»Den har aldrig set skyggen af noget ædelt. Der er ikke noget spil i«, siger hun.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Efter fire dages brug er 'topasen' blevet mat, og nikkeltesten fik fjernet næsten alt 'sterling sølv' - der sidder kun lidt tilbage omkring de to similisten.

Jeg har også opdaget, at når ringen bliver våd, kan man se lige gennem diamanten, den er nærmest usynlig ...

»Det er, fordi glas er gennemsigtigt. Jeg synes faktisk, det er dyrt at købe et lille stykke vinduesglas for 7 kroner«, siger hun: »Om en uge er den fyldt med kalk og ser trist ud«.

Annonce

»Jeg giver den 1-3 uger. Det værste er dog, at du kan udsætte din hud for nikkel, cadmium og kviksølv, når du køber så billig en ring – og endnu værre er det, hvis du køber øreringe, du stikker gennem ørerne. Jeg forstår ikke, at folk tør. Du kan også risikere at få håndeksem, for der er et stort hul under ringen, hvor vand og sæberester kan samle sig«.

Bagsiden kan allerede to dage senere konstatere, at ’topasen’ er mat og uklar, og efter fire dages brug ser ringens bagside mere slidt ud end den vielsesring, redaktøren har båret i snart 16 år.

Er den pæn?

»Den falder nok ikke ind i en dansk smag, vi er lidt mere afdæmpede«, svarer hun først forsigtigt:

»Men den vil være fin som rekvisit i et teaterstykke. Den er så høj og grotesk, at den vil kunne ses på bagerste række«.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden