Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Statens Museum for Kunst, gengivet efter Mellemgaard 1992
Foto: Statens Museum for Kunst, gengivet efter Mellemgaard 1992

Ifølge Christen Rasmussen var Læsøboernes foretrukne morgenbeskæftigelse at gå op på taget for at spejde efter forliste skibe. Martinus Rørbye forevigede den særprægede adfærd i denne tegning fra 1847.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Læsø var konen manden i huset

Distriktslægen på Læsø i 1850’erne undrede sig over almuen på øen. De unge mænd ville helst gå til dans, og kvinderne tog sig af det hårde landbrugsarbejde. Og så var der dengang, 200 kg rosiner blev bjerget fra et strandet skib.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kultursammenstød er ikke et nymodens fænomen. Man kendte også til det i 1800-tallets Danmark. Det kan man forvisse sig om ved at læse nogle af de årlige medicinalberetninger fra lægerne, som blev indsendt til Sundhedskollegiet – den centrale sundhedsforvaltning i København – og som nu befinder sig på Rigsarkivet. Især for nyuddannede læger, der stammede fra byernes borgerskab, kunne det være noget af en prøvelse at blive konfronteret med land­almuens sædvaner og tænkemåde.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden