0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Stor købelyst har gjort det dyrere at handle bolig

Fra andet til tredje kvartal er boligpriserne steget. Økonom forudser fortsat stigende boligpriser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Boligmarkedet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Boligmarkedet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hen over sommeren er det blevet dyrere at købe bolig i Danmark. På landsplan er boligpriserne således steget fra andet til tredje kvartal. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Mens der for ejerlejligheder har været tale om en prisstigning på 4,2 procent, har der for sommerhuse og enfamiliehuse været tale om prisstigninger på henholdsvis 3,5 og 3,3 procent.

Det er især et større salg af de forskellige boligtyper, der har været med til at hive prisen op. Med andre ord har en stigende efterspørgsel gjort, at sælgere har kunnet få mere for deres bolig, når de har villet sælge den.

Lave udbud vil fortsætte

Fremover har Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, en forventning om, at de gode takter på boligmarkedet vil fortsætte. Men han bemærker, at tempoet nok kommer til at falde.

»Boligpriserne vil altså stadig stige den kommende tid, da det lave udbud ikke vender lige foreløbigt. Vi forventer også, at der fortsat vil blive handlet boliger, men bolighandlen vil komme ned i gear, da køberne ikke har det samme at vælge imellem længere«, siger Brian Friis Helmer i en skriftlig kommentar.

På trods af højere priser er han ikke nervøs for situationen på boligmarkedet, da det ifølge ham ser ud til at være ret robust. Det begrunder han med, at både forbrugere og virksomheder i dag er relativt tilbageholdende med at låne penge, og at danskerne generelt vælger de sikre lån med fast rente.

»Dertil er boligbyrden, altså hvor stor del af den disponible indkomst, der går til bolig, historisk lav grundet de lave renter. Boligpriserne er altså ikke ude af trit med den økonomiske virkelighed, som de var op til finanskrisen i 00’erne«, siger Brian Friis Helmer.

Danmarks Statistiks opgørelse er blot en af flere forskellige opgørelser over udviklingen på boligmarkedet. De opgøres forskelligt og giver derfor ikke helt det samme billede. En analyse har dog vist, at den kvartalsvise udvikling typisk er ret ens.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce