0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smalt boligudbud bider sig fast

Boligmarkedet hænger fast på et lavt niveau af boliger til salg, viser tal for september.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Boligmarkedet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Boligmarkedet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er fortsat få varer på hylderne, hvis man leder efter en bolig at købe, viser tal fra Boligsiden onsdag. Under coronaepidemien voksede antallet af interesserede købere usædvanligt meget. Det førte til flere handler, højere priser og færre boliger til salg.

Når flere vil købe end sælge, tærer det groft sagt på antallet af salgsannoncer. I takt med at samfundet er åbnet igen, er boligmarkedets buldrende udviklinger bremset. Men onsdagens tal fra Boligsiden viser, at antallet af boliger til salg langtfra er tilbage til tiden før corona eller bare for et år siden. Eksempelvis er der omkring 13 procent færre villaer og rækkehuse til salg end for et år siden. Der er omkring fem procent færre ejerlejligheder. Men hvor der tidligere er sket et fald i udbuddet, er der i foråret og sommeren sket en stabilisering, der kunne indikere, at antallet af købere og sælgere i højere grad matcher.

Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, påpeger dog på baggrund af tallene fra Boligsiden, at der dermed heller ikke er sket en modreaktion, som kan løfte antallet af boliger til salg.

»Vi så op mod sommeren, at udbuddet steg lidt igen. Jeg havde faktisk håbet på at se en lidt større stigning, så boligkøberne havde lidt mere at vælge mellem i et boligmarked, der har været relativt presset. Men de seneste tre måneder har det ligget fladt«, siger han.

Dermed er boligmarkedet altså stabiliseret i en tilstand, hvor sælger føler sig bedre tilpas end køber ifølge cheføkonomen.

»Godt nok er efterspørgslen droslet ned, og vi taler slet ikke om de samme prisstigninger, som vi tidligere har set. Langtfra«, siger Jeppe Juul Borre.

»Men vi taler stadig om relativt korte salgstider, lave prisnedslag, og et boligudbud som stadig ikke er vandret op, som dagens tal vidner om«, tilføjer han.

Økonom: Lavt udbud udgør ingen fare

De usædvanlige udviklinger på boligmarkedet under corona fik flere til at spærre øjnene op. De hastigt stigende priser har fået Nationalbanken til at anbefale, at man politisk sikrer sig, at nye boligejere i højere grad nedbringer deres boliggæld.

Jeppe Juul Borre synes dog ikke, at det lave udbud i sig selv udgør nogen fare. Og da boligejere ikke i mærkbar grad har taget lån i deres boligers prisstigninger, synes han ikke, at der er nogen fare på boligmarkedet.

»Når vi ser et lavt udbud, skal vi huske, at faldet er bremset op. Nu falder det ikke mere. Jeg havde gerne set det stige, men det falder altså ikke længere«, siger cheføkonomen.

»På udlån i boligerne er det stadig ganske moderat. Boligejerne går ikke ud og belåner friværdierne, som ellers er bygget gevaldigt op under den seneste tid. Det giver en iboende robusthed i boligmarkedet«.

Siden starten på sommeren er udbuddet af boliger til salg generelt steget, om end det er sket langsomt. Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen, tror, at det bliver en langsom rejse mod et højere udbud af boliger til salg.

»Dansk økonomi står med den ene fod inde i en begyndende højkonjunktur, beskæftigelsen sætter rekorder, og boligrenterne ligger fortsat på et lavt niveau«, skriver hun i en analyse.

»Det er kimen til fortsat mange boligsalg, stigende priser og et boligudbud, som kun langsomt kravler op«.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at boligudbuddet normalt stiger om efteråret. Det er ikke korrekt. Politiken beklager fejlen.

ritzau