Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Polarisering. Mere end otte ud af ti danskere er helt eller delvis enige i, at der er for store økonomiske uligheder i Danmark. Det er en væsentlig stigning set i forhold til en tilsvarende måling, som Casa gennemførte i 2005. Arkivfoto
Foto: OLESEN PETER HOVE

Polarisering. Mere end otte ud af ti danskere er helt eller delvis enige i, at der er for store økonomiske uligheder i Danmark. Det er en væsentlig stigning set i forhold til en tilsvarende måling, som Casa gennemførte i 2005. Arkivfoto

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne: Den økonomiske ulighed vokser

En ny meningsmåling viser, at danskerne bliver mere og mere opmærksomme på, at uligheden vokser.

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2005 kom daværende socialminister Eva Kjer Hansen (V) gruelig galt af sted, da hun fremkom med følgende synspunkt:

»Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for det skaber dynamik i samfundet«.

Et kontroversielt synspunkt i en periode, hvor ulighederne i det danske samfund for alvor begyndte at vise sig.

LÆS OGSÅ På trods af at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) satte socialministeren på plads og lovede, at regeringens mål ikke var at skabe større skel i befolkningen, er uligheden fortsat med at stige, og gabet mellem dem med lave og høje indkomster er de efterfølgende år blevet endnu større.

Bedst illustreret ved regeringens skattepolitik, som har givet de største skattelettelser til dem med høje indkomster, og indførelsen af laveste sociale ydelser for de i forvejen dårligt stillede.

At de økonomiske uligheder er blevet større over de seneste 10-15 år, er der ingen tvivl om. Det kan dokumenteres ved at se på uligheden i de disponible indkomster.

Dette synes imidlertid også at være befolkningens opfattelse. Det viser den seneste holdningsundersøgelse, som Casa har foretaget. En større andel af befolkningen mener i 2010 – set i forhold til 2005 – at der er for store økonomiske uligheder i Danmark.

Når det gælder holdninger til spørgsmål om lighed og ulighed, er der tradition for, at de ligger nogenlunde stabilt.

Vi har gennem en årrække spurgt den voksne befolkning, hvordan de oplever uligheden i den økonomiske fordeling. Spørgsmålet er formuleret som et udsagn: ’Er du enig eller uenig i følgende påstand: Der er stadig for store økonomiske uligheder i Danmark’.

Det viser sig, at knap halvdelen af befolkningen (46 pct.) er helt enig i, at der stadig er for store økonomiske uligheder i Danmark. Det store flertal af befolkningen (81 pct.) er helt enig eller delvis enig i, at der stadig er for store økonomiske uligheder i Danmark.Ser vi på udviklingen 2005-2010 er der tale om markante ændringer: Andelen, som er helt enig i, at der stadig er for store uligheder, er steget fra 26 pct. i 2005 til 46 pct. i 2010, mens andelen, som er delvis enig, er uændret på lidt over en tredjedel.

Den markante ændring i holdningen til økonomisk ulighed bekræftes af befolkningens svar på et andet udsagn, der handler om ulighed i løn og indkomster.

Umiddelbart kan man udlægge tallene på den måde, at der er sket et skifte i holdningerne til ulighed i det danske samfund.

Mere sandsynligt er det imidlertid, at de markante ændringer er udtryk for, at befolkningen reagerer på den konkrete udvikling og den helt anderledes situation i 2010.

Det er oplevelsen af, at ulighederne er blevet større, der slår igennem på den måde, at en større del af befolkningen i 2010 tilkendegiver, at der er for store økonomiske uligheder.

Vigtigt for samfundets trivsel og velvære

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvilken betydning har det så, at ulighederne er blevet større? Der er i de seneste år kommet nye spændende forskningsresultater angående vækst og ulighed i velfærdssamfund. Resultater, der viser, at graden af lighed/ulighed spiller en større rolle for samfundets trivsel og velvære end væksten i samfundet, hvis man ser på de rige lande – og at samfund, hvor afstanden mellem rig og fattig er stor, er til skade for alle, også de velstående. Det er f.eks. hovedbudskabet i bogen ’The Spirit Level’ skrevet af to britiske professorer, Richard Wilkinson og Kate Picket. De har foretaget grundige analyser af en række sundhedsforhold og sociale problemer og disse størrelsers sammenhæng med økonomisk velstand og ulighed i 23 af de rigeste nationer samt USA’s 50 forskellige stater. Forskerne dokumenterer, at graden af indkomstlighed eller -ulighed spiller en stor rolle for omfanget af en række sociale og sundhedsmæssige problemer i de moderne velfærdssamfund.

I lande med stor økonomisk lighed lever man f.eks. længere, har færre psykisk syge og større social mobilitet end i lande med stor ulighed. Og det er vel at mærke, når man foretager sammenligninger mellem de rigeste lande i verden.

Tilsvarende gælder det, at lande med stor ulighed eksempelvis oplever flere drab, har flere borgere i fængsel og flere, der dropper ud af uddannelserne end lande med stor lighed.

Danmark er et af de 23 rige lande, som indgår i analysen, og i forhold til de forskellige sociale og sundhedsmæssige forhold, som analyseres, falder Danmark pænt ud.

Danmark er sammen med de øvrige nordiske lande blandt de lande, som bruges til dokumentation af, at man i lande med relativt lille ulighed lever længere, har færre psykisk syge og større social mobilitet.

Budskabet i analyserne i ’The Spirit Level’ er, at det har en negativ effekt på de sociale og sundhedsmæssige problemer, hvis et samfund udvikler sig i en for ulige retning.

Flere får det dårligt, og udgifterne til social- og sundhedsområdet vokser. I den forstand er det vigtigt at holde fokus på udviklingen i den økonomiske ulighed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden