Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gadgetgeneration. Danmarks Statistik offentliggør i dag en kortlægning af danske unges levevilkår. Den viser blandt andet, at de unge bruger en relativt større del af deres indkomst på elektronisk udstyr end gennemsnittet.
Foto: PETER MYDSKE (arkiv)

Gadgetgeneration. Danmarks Statistik offentliggør i dag en kortlægning af danske unges levevilkår. Den viser blandt andet, at de unge bruger en relativt større del af deres indkomst på elektronisk udstyr end gennemsnittet.

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks statistik: De unge trives - sådan nogenlunde

Undersøgelsen giver et statistisk indblik i de unges levevilkår anno 2013

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en undersøgelse af de unges levevilkår.

Undersøgelsen giver et fyldigt statistisk indblik i, hvordan de unges levevilkår har udviklet sig i det seneste tiår.

Levevilkår kan dække mange forskellige aspekter af tilværelsen. Ikke alt kan forklares med tal, men Danmarks Statistik har nu forsøgt at belyse de unges bosætning, tilknytning til uddannelse, arbejdsmarked, indkomst og forbrug samt kriminalitet med tal og figurer.

Alt i alt har ungdommen det godt, men den har også en række udfordringer at kæmpe med.

Unge mellem 18 og 27 år befinder sig i overgangen fra børn til voksne. De frigør sig fra deres forældre. De flytter hjemmefra, tjener deres egne penge og får gradvis, men sikkert et selvstændigt økonomisk råderum.

Omkring 20-års alderen flytter de fleste unge hjemmefra og bor i og omkring de store byer, hvor de kan uddanne sig.

Denne udvikling har været relativt stabil i de seneste ti år. De unge flytter ikke tilbage efter endt uddannelse, hvilket på sigt er med til at udtynde udkantsområder for en naturlig befolkningssammensætning.

Det er også i den del af deres livsfase, hvor de etablerer sig som enlige eller par, og mange, ja, heldigvis flertallet, tager hul på en uddannelse.

Desværre må man konstatere, at 15-20 pct. af en ungdomsårgang ikke rigtig kommer i gang med en uddannelse, med deraf følgende stor risiko for senere at miste fodfæstet på arbejdsmarkedet.

De unge får i stigende grad en længerevarende uddannelse og fravælger traditionelle erhvervsuddannelser.

Det er naturligvis godt, at de unge får en uddannelse, men det er lidt bekymrende, at erhvervsuddannelserne i så høj grad bliver valgt fra, da man fra forskellige undersøgelser ved, at et velfærdssamfund ikke alene kan leve af videns- og informationsarbejde.

Der skal også materiel produktion til, hvis den økonomiske og sociale sammenhængskraft skal bevares i et samfund.

Unge, der tager en længerevarende uddannelse, starter typisk med en lav indkomst, men overhaler indkomstmæssigt deres jævnaldrende på arbejdsmarkedet omkring 27-års alderen.

Unge, der har taget en studentereksamen, har som regel gennemført deres videregående uddannelse efter 8-9 år. Kvinder lidt hurtigere end mænd.

Alligevel, og lidt bekymrende, kan man også se, at omkring 20 pct. af dem, der rent faktisk får en studentereksamen, aldrig får en efterfølgende erhvervskompetencegivende uddannelse.

Det er et uddannelsesspild af dimensioner, der bør give stof til eftertanke.

I undersøgelsen har det måske været lidt overraskende at se, at unge under uddannelse, som er på Statens Uddannelsesstøtte, i væsentlig grad må supplere deres indkomst med erhvervsarbejde.

Over halvdelen af deres indkomst stammer faktisk fra erhvervsarbejde. Det viser, at SU-beløbsgrænserne ikke er den indkomst, som de unge rent faktisk lever for.

Fra 2000 til 2010 er de unges andel af indkomsterne faldet mere end deres andel af forbruget.

De unge forbruger en relativt større del af deres indkomst end gennemsnittet på husleje, transport, restaurantbesøg og elektronisk udstyr

De unge forbruger en relativt større del af deres indkomst end gennemsnittet på husleje, transport, restaurantbesøg og elektronisk udstyr. Derimod forbruger de relativt mindre end gennemsnittet på alkohol, reparation, værktøj og medicin.

Under den økonomiske krise er de unge i stigende grad kommet på offentlig forsørgelse, da de har haft problemer med at finde ledige job på arbejdsmarkedet.

Antallet af job, der har været besat af unge, er i større omfang blevet nedlagt, end hvad der har været tilfældet for hele arbejdsmarkedet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samlede arbejdsmarked har mistet 6 pct. af deres arbejdspladser, mens de unge har mistet 12 pct. og dermed en dobbelt så stor andel. Dette har naturligvis givet en stærk vækst i unge på kontanthjælp.

Resultatet har været, at de unges arbejdsløshed har været større end resten af befolkningens, men at de unge arbejdsløse samtidig er blevet aktiveret i langt højere grad end andre arbejdsløse, da de alt i alt er blevet vurderet til at være mere arbejdsmarkedsparate end gennemsnittet.

Det samlede arbejdsmarked har mistet 6 pct. af deres arbejdspladser, mens de unge har mistet 12 pct. og dermed en dobbelt så stor andel

Kriminalitet er på sæt og vis også en del af de unges levevilkår: De unge – især de unge mænd – er bare mere kriminelle end resten af befolkningen.

Især er de overrepræsenteret med hensyn til overtrædelser af straffeloven.

Unge efterkommere med indvandrerbaggrund dømmes oftere for kriminalitet end resten af befolkningen, mens indvandrere generelt er på niveau med de øvrige danskere.

De unge er som bekendt Danmarks fremtid.

De er også på vej, og de fleste klarer sig heldigvis rigtig godt, men man kan også ane, at hvis Danmark ikke får løst det problem, at alt for mange unge ikke påbegynder eller undervejs dropper ud af uddannelsessystemet, ligger der en uoverskuelig social og økonomisk udfordring og venter lige om hjørnet i fremtidens Danmark.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden