Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: STEEN PETERSEN ANNE-MARIE/Politiken-Tegning
Leila Stockmarr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangel på kvinder i magtfulde udvalg er en trist reproduktion af stereotyper

Regeringens valg af ministre reflekterer desværre et billede af en bredere samfundsmæssig tendens.

Leila Stockmarr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksklusionen af kvinder fra regeringens fem magtfulde udvalg vidner om, at der er langt igen, når det kommer til ligestilling blandt vores folkevalgte og i varetagelsen af vores demokrati.

Det virker mest af alt som en selvmodsigende gestus, at den nye politiske trekløverregering med den ene hånd opretter et ministerium med fokus på ligestilling (og nordisk samarbejde) - som alt andet lige må have det erklærede mål at optimere ligestillingen mellem kønnene - samtidig med, at man undlader at give plads til kvinder i den nye regerings fem mest magtfulde udvalg.

Det sender et ærgerligt signal om, at det, kvinder bedst bestrider, er såkaldte 'bløde poster' som kultur, ældre, børn og uddannelse, mens kvinder i lavere grad bør og kan sidde med ved bordet, når det gælder varetagelsen af økonomi, paragraffer og national sikkerhed - opgaver som i den nye regering forbeholdes mænd.

De forhold skaber en trist reproduktion af en stereotypiserende ide om at de 'hårde poster' bedst bestrides af mænd, der er eksponenter for 'maskuline værdier', der indbefatter økonomi, jura og sikkerhed.

Ideen om, at kvinder forstår sig bedst på omsorg, mennesker og kultur, mens mænd er bedst til tage sig af samfundets centrale motor, hersker både på Christiansborg og bredere i vores samfund.

Regeringens mangel på ligestilling i fordelingen af opgaver på kønnene reflekterer desværre derfor et billede af en bredere samfundsmæssig tendens, hvor feminine værdier ligestilles bløde værdier som bedst varetages af kvinder, mens de såkaldte 'maskuline værdier' ukritisk tilskrives mænd.

Det billede gøder jorden for og legitimerer udnævnelsen af mænd i mørke jakkesæt til de mest magtfulde poster i vores samfund og eksklusionen af kvinder fra selvsamme poster.

Det er ærgerligt, at den nye regering ikke formår at levere et opgør med denne stereotypiserende tendens.

Det er meget misforstået at tro, at ligestilling (kun) sker gennem oprettelse af særlige ministerier eller initiativer for ligestiling.

Nej, reel ligestilling styrkes, når magtfulde stemmer og kræfter går forrest og selv praktiserer ligestilling i stedet for blot at prædike og hengemme ligestilling til primært at være en opgave for et mindre vægtigt separat ministerium med en kvinde ved roret.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden