Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fri mig for anti-patriotismen, Rasmus Brygger

Patriotisme er ikke noget pjat. Det er en nødvendig menneskelig kvalitet, at man identificerer sig med de mennesker, man bor sammen med.

Rasmus Jarlov
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra tid til anden møder man mennesker, der mener, det er forkert at være patriot. Folk, som synes, det er enten fjollet eller direkte skadeligt at identificere sig med andre danskere og som dansker at elske Danmark mere end andre lande.

Et karikeret og ekstremt eksempel er Rasmus Brygger, som forleden skrev indlægget ”Fri mig for nypatriotismen”.

Hvis man følger med på hans Facebookvæg, kan man se tusindvis af mennesker lajke hans holdninger såsom ”Jeg er egentlig temmelig ligeglad med mit land” eller ”Hvis alle landets kirker i morgen blev erstattet med moskéer, ville jeg være ligeglad”.

RASMUS BRYGGER

Blandt andet kan man læse landsformanden for Radikal Ungdom erklære sig helt enig i denne antipatriotisme.

Som kommunisterne i gamle dage havde deres loyalitet i Moskva og mente, at arbejdere i alle lande skulle forene sig, findes der altså også i dag mennesker, som mener, at de lige så godt kan have noget til fælles med folk i Pakistan som med deres landsmænd i Danmark.

Det vidner for det første om utroligt dårlig forståelse af, hvor meget kultur betyder for menneskers tankegang, og for det andet er det mangel på respekt for de generationer, som har bygget Danmark.

Rasmus Brygger og Radikal Ungdom ville slet ikke kunne ytre sig på deres modersmål, og vi ville slet ikke have et land, hvis ikke generation efter generation af danskere havde kæmpet for det danske fællesskab.

Patriotisme er ikke noget pjat. Det er en nødvendig menneskelig kvalitet, at man identificerer sig med de mennesker, man bor sammen med.

Fædrelandskærlighed er også vigtigt i fredstid. Det kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de snyder i skat, få dem til at yde frivilligt arbejde for et bedre Danmark eller engagere sig i politik

Det er forudsætningen for et fællesskab, som igen er forudsætningen for, at man kan arbejde sammen, stole på hinanden, hjælpe hinanden, trives og udvikles. Det gælder hvad enten det er ens nærmeste familie, ens lokalsamfund eller ens land.

Hvis man ikke har denne menneskelige kvalitet, er man ikke den gevinst for fællesskabet, man ellers kunne være.

Det er åbenlyst, at der skal fædrelandskærlighed til, for at soldater vil sætte deres liv på spil og forsvare Danmark.

Men fædrelandskærlighed er også vigtigt i fredstid. Det kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de snyder i skat, få dem til at yde frivilligt arbejde for et bedre Danmark eller engagere sig i politik.

ZENIA STAMPE

Generelt er stolthed og ærbødighed overfor Danmark et plus, som får folk til at opføre sig bedre og yde mere for fællesskabet

Man skal være ekstremt naiv, hvis ikke man også mener, at vi bør vælge politikere, som sætter Danmark over andre lande.

Andre lande skal nok finde ud af at varetage deres interesser. Hvis vores politikere ikke varetager Danmarks interesser, vil vi derfor være ilde stedt i internationale forhandlinger og i samarbejde med andre lande.

Stem derfor aldrig på en politiker, som ikke har Danmarks ve og vel for øje.

Stem ikke på kommunister, hvis loyalitet ligger i Moskva.

Stem ikke på internationalister, som sætter Bruxelles over Danmark, og stem ikke på liberalister, som er ligeglade med alt andet end dem selv.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden