Ding Dong Dynamolygte, Dagens tegning 27.05.16
Foto: Mette Dreyer

Ding Dong Dynamolygte, Dagens tegning 27.05.16

Debat

Undersøg nu Dong!

Politikerne må lære af pinligt nøleri med Skat.

Debat

Længe slog et politisk flertal på Christiansborg en streg over skandalerne i Skat. Lad os kigge frem, lød den kollektive ansvarsforflygtigelse.

Den samme retorik runger i disse dage i forbindelse med statens historiske salg af Dong-aktier i 2013.

»I dag er der blevet sat et endegyldigt punktum«, lød det fra Henrik Sass Larsen (S) efter offentliggørelsen af Rigsrevisionens rapport onsdag. Sass Larsen kastede dermed en redningskrans til partifælle Bjarne Corydon, der var ansvarlig for Dong-salget, og ingen af forligspartierne modsagde ham.

Men nej. Der er ikke sat punktum. Rigsrevisionens konklusioner rejser sig snarere som udråbstegn over alt det, vi ikke ved om sagen.

Vi ved ikke, »hvordan Finansministeriet ud fra beregningerne kom frem til den samlede vurdering af værdien af Dong«. Vi kender ikke Finansministeriets »centrale overvejelser«, da de »ikke er tilstrækkeligt dokumenteret«. Av, av.

Til gengæld ved vi, at Dong-aktierne på salgstidspunktet var vurderet til 31, 5 mia. kr. Ved børsnoteringen to år efter var værdien steget til 100 mia. kr. Vi ved, at der blev talt om en langsigtet investering. Goldman Sachs har allerede solgt dele af sine aktier. Med stor fortjeneste.

Rigsrevisionens konklusioner rejser sig snarere som udråbstegn over alt det, vi ikke ved om sagen

BjarneCorydon har igen og igen forsikret, at han brugte år og dag på at finde den rette køber. Alt var undersøgt, analyseret, gennemregnet, tjekket og dobbelttjekket.

Det er svært at tro, når det nu står klart, at han i første instans ikke fremlagde den fornødne dokumentation over for Folketinget. Og at hans ministerium i dag ikke kan fremlægge centrale dokumenter.

Rigsrevisionens granskning godtgør i sig selv ikke en politisk skandale. Men den blotlægger en skandaløs amatørisme i Bjarne Corydons Finansministerium. Det er stærkt bekymrende. Og endnu mere bekymrende er det, at et politisk flertal på Christiansborg ligesom med Skat foreløbig er parat til at slå en streg over det hele.

På spil er befolkningens tillid til, at der i dette land forvaltes retfærdigt og administreres forsvarligt.

Derfor: Få nu undersøgt Dong-sagen til bunds én gang for alle.

cj

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce