0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mette Dreyer
Tegning: Mette Dreyer
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se her hvordan: Du kan være med til at afgøre Hørups Debatpris

»Det er i striden, at livet genfødes og fornyes«, sagde Politikens grundlægger, Viggo Hørup. I den ånd indstifter Politiken nu en pris, der gives til en debattør med slagkraft og charme.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

1. oktober er en særlig dag. Det er Politikens fødselsdag, og i år falder den sammen med Folketingets åbning. Det er en dag, hvor demokratiets puls banker tydeligt.

I år på denne dag vil Politiken for første gang uddele den nyindstiftede Hørups Debatpris, der har til formål at fremme og udvikle den stærke demokratiske debatkultur i Danmark. Prisen bærer Politikens stifter og første ansvarshavende chefredaktørs navn, fordi Hørup om nogen forstod, hvad kernen i en sund demokratisk debat udgøres af.

For Hørup var enighed ikke målet med diskussionen, for det er gennem uenighed og udveksling af synspunkter og argumenter, at samfundet drives fremad.

Derfor skal en modtager af Hørups Debatpris være et lysende eksempel på, hvordan man højner den demokratiske debat med argumentets kraft i en tid præget af dyb splittelse mellem land og by, mellem humanister og nationalkonservative og mellem dem, der deltager i den offentlige debat, og dem, der står uden for.

Hørups Debatpris er støttet af Politikens Fond, og prismodtageren modtager – foruden æren – 50.000 kroner, hvoraf halvdelen øremærkes til vinderens hjertesag. Vinderen modtager desuden et indrammet satireportræt tegnet af politikens bladtegnere Roald Als, Philip Ytournel og Mette Dreyer.

Alle disse herligheder vil blive overrakt til vinderen ved et stort arrangement i Absalon i København 1. oktober, hvor der vil være fællesspisning, underholdning, sang, quiz, munterhed, alvor og argumenter overalt.

Indstil din favorit
I Hørups ånd vælges vinderen af en bredt sammensat jury på baggrund af indstillinger fra folket. Du kan sende navneforslag til adressen debatpris@pol.dk.

Vi beder blot om, at du overvejer, om din kandidat opfylder følgende kriterier:

Nysgerrighed

Den nysgerrige debattør lader først og fremmest sin modstander tale ud og udviser en reel interesse for de argumenter, som bliver brugt. Når man refererer modargumenterne, man bliver mødt med, skal det gøres med en respekt for, hvad modstanderen rent faktisk har sagt og mener. Den nysgerrige debattør fordrejer ikke andres standpunkter for at score billige point og optræder som en fair og fordomsfri modstander.

Fokus

Den skarpe debattør lægger vægt på sine egne holdninger og sin egen argumentation, men evner også at gennemskue andres svage argumenter og møde dem med modstand i form af logik og dokumentation. Alle standpunkter er ikke lige værdifulde og gyldige, og i mødet med modstand i en diskussion skal de bedste standpunkter og argumenter have flyvehøjde – i en anerkendelse af, at debatten i sig selv ikke er målet, men at ordene skal føre til forbedringer. Derfor skal konkrete spørgsmål mødes med konkrete svar, idet den dygtige debattør forstår, at begavet debat ikke nødvendigvis handler om at blive enige.

Respektfuldhed

Den sobre debattør husker at anerkende sin modstander, tale vedkommende op og ikke mindst give plads til tvivl og holdningsændringer, når bedre argumenter eller dokumentation har fået en selv eller andre til at skifte standpunkt. Samtidig ved den respektfulde debattør, at debatter er en mental kontaktsport, hvor der bliver gået til stålet, og hvor argumenterne tørner sammen og slår gnister. Det kan sagtens foregå respektfuldt, blandt andet ved at debattørerne taler ud fra fælles definitioner og ikke skændes om teknikaliteter, men søger efter et fælles udgangspunkt for meningsudvekslingen.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden