0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvem fortjener Hørups Debatpris 2021?

Politiken vil for tredje år i træk uddele Hørups Debatpris til en debattør, som i Hørups ånd kvalificerer og højner den offentlige samtale i Danmark – og som med nysgerrighed, fokus og respektfuldhed er med til at skabe forbedringer i vores samfund. Til det skal vi bruge jeres kandidater.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer
Tegning: Mette Dreyer
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hørups Debatpris bliver i år uddelt for tredje gang; en værdig debattør skal følge de foregående to års prisvindere, tænketankdirektør og jurist Jacob Mchangama og folkeskolelærer, forfatter og debattør Geeti Amiri.

Prisen bærer Politikens stifter og første ansvarshavende chefredaktørs navn, fordi Hørup om nogen forstod, hvad kernen i en sund demokratisk debat udgøres af. Derfor skal en modtager af Hørups Debatpris være et lysende eksempel på, hvordan man højner den demokratiske debat med argumentets kraft i en tid præget af dyb splittelse mellem land og by, mellem humanister og nationalkonservative, mellem de magtfulde og de afmægtige.

I den ånd bør kandidaterne til Hørups Debatpris opfylde følgende kriterier:

Nysgerrighed: Den nysgerrige debattør lader sin modstander tale ud og udviser en reel interesse for de argumenter, som bliver brugt.

Modtageren af Hørups Debatpris være et lysende eksempel på, hvordan man højner den demokratiske debat med argumentets kraft i en tid præget af dyb splittelse

Fokus: Den skarpe debattør lægger vægt på sine egne holdninger og sin egen argumentation, men evner også at gennemskue andres svage argumenter og møde dem med modstand i form af logik og dokumentation. Alle standpunkter er ikke lige værdifulde, og i mødet med modstand skal de bedste argumenter have flyvehøjde – i en anerkendelse af, at debat i sig selv ikke er målet, men at ordene skal føre til forbedringer.

Respektfuldhed: Den sobre debattør husker desuden at anerkende sin modstander, tale vedkommende op og ikke mindst give plads til tvivl og holdningsændringer, når bedre argumenter eller dokumentation har fået en selv eller andre til at skifte standpunkt. Samtidig ved den respektfulde debattør, at debatter er en mental kontaktsport, hvor der bliver gået til stålet, og hvor argumenterne tørner sammen og slår gnister.

Indstil din kandidat

Hørups Debatpris er støttet af Politikens Fond, og modtageren får – foruden æren – 50.000 kroner, hvoraf halvdelen øremærkes til vinderens hjertesag.

Vinderen modtager også et indrammet satireportræt tegnet af Politikens bladtegnere. Alle disse herligheder vil blive overrakt til vinderen ved et publikumsarrangement på Politiken.

I Hørups ånd vælges vinderen af en bredt sammensat jury, og du kan sende navneforslag til adressen: debatpris@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage