Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alliance. Miraklet i Hvidovre bør indvarsle en ny epoke i dansk politik, mener dagens debattører. Tegning: Jørn Willumsen

Alliance. Miraklet i Hvidovre bør indvarsle en ny epoke i dansk politik, mener dagens debattører. Tegning: Jørn Willumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


S og DF må finde sammen

S og DF lavet en vigtig værdipolitisk aftale i Hvidovre. S kan sammen med DF skabe et alternativt flertal.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»DF vandt frikadellekrigen i Hvidovre«, skriver Politiken. Men ellers har der ikke været meget omtale af kommunalvalgets vigtigste begivenhed – en meget kort og meget vigtig politisk aftale indgået mellem SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i den københavnske vestegnskommune. I aftalen er partierne blevet enige om, at »fremmed madkultur ikke (må) erstatte dansk madkultur, men skal supplere den«.

Er det en sejr for DF, som avisen skriver? Vi mener, at det er en afgørende sejr for Socialdemokraterne. Faktisk mener vi, at borgerne i Hvidovre er vidne til et lille mirakel i den efterhånden 30 år gamle indvandrerdebat. Et mirakel, som ingen medier desværre har beskæftiget sig med.

Pia Kjærsgaard nye selvbiografi fortæller overbevisende, hvordan Dansk Folkeparti bevidst og meget strategisk har arbejdet med at opbygge en vælgermasse blandt tidligere socialdemokrater. Det er som bekendt lykkedes for partiet – først og fremmest fordi Pia Kjærsgaard selv har formået at omfavne den utryghed, der spreder sig i kølvandet på globaliseringen. Men det lykkedes også, på trods af at partiet på intet tidspunkt har fremlagt noget sammenhængende politisk svar på, hvordan årsagerne til denne utryghed skal bekæmpes. Tværtimod. Bogen er en lang ufrivillig afsløring af, at Pia Kjærsgaard aldrig har været i stand til at formulere andet end kritik. Det er hun til gengæld en mester til. Stædigt, modigt og med et enormt kommunikationstalent har Pia Kjærsgaard udnyttet, at Socialdemokraterne havde svært ved at finde realpolitiske svar på utrygheden – det gælder især omfanget og håndteringen af en voksende muslimsk kultur i Danmark.

Vi tror, at miraklet i Hvidovre kan blive afslutningen på denne epoke i dansk politik. Hvidovre er en traditionel rød vestegnskommune. Ved dette kommunalvalg spredte den klassiske socialdemokratiske vælgerskare deres stemmer på mindst fire forskellige partier. Det skyldes både en utilfredshed med regeringens aktuelle sociale profil, lokal uro i partiets organisation og så de berømte diskussioner om frikadeller i daginstitutioner, der endte på forsiden af New York Times. En diskussion, som selveste statsministeren prioriterede at kommentere, da hun kom hjem fra sommerferie, med en holdning om, at frikadellerne skulle bevares.

Med aftalen på Hvidovre rådhus er der nu skabt et bredt og stabilt flertal i kommunalbestyrelsen, der har forpligtet sig på ikke at vedtage skattelettelser, så det smalle råderum i budgettet kan prioriteres til velfærd – for eksempel på ældreområdet.

Tilsat den simple, men præcise formulering, vi nævnte tidligere omkring institutionsmaden, har den nye socialdemokratiske borgmester dermed ikke bare et stabilt økonomisk underlag for sit embede, men også et værdipolitisk udgangspunkt, som bør inspirere socialdemokrater langt ud over kommunegrænsen.

Aftalen sikrer, at svinekødsfrikadellerne skal på bordet. Det er klart. Men det betyder også, at børnehavebørnene kan stifte bekendtskab med kebab og hummus. I Hvidovre skal institutionsmaden altså ikke være somalisk, om så 100 procent af børnene havde somalisk baggrund. Den danske madkultur skal aktivt forsvares. Det er fornuftig politik.

Ligesom antenneforeninger selvfølgelig ikke skal forhandle danske kanaler ud af pakkerne og erstatte dem med tyrkiske og arabiske kanaler. De danske kanaler skal forsvares – de udenlandske må være et supplement. I Pia Kjærsgaards bog fortæller eksformanden, at hun foretrækker, at der bliver talt dansk på gaden. Det blev mødt af det sædvanlige ramaskrig. Men hvorfor egentlig? Vi foretrækker da også, at der bliver talt dansk i det offentlige rum. Fremmede sprog må være et supplement, ikke en erstatning for det danske sprog – det må være en målsætning, for alle, der bor i landet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi foretrækker da også, at der bliver talt dansk i det offentlige rum

Sidste år aflyste en boligforening julen og erstattede den med et arrangement i anledning af en muslimsk højtid. Den ville ikke gå med en Hvidovre-aftale. Her skal danske højtider nemlig ikke erstattes, men suppleres af andre kulturers højtider. Heldigvis har samme boligforening i år besluttet at fejre julen.

Aftalen i Hvidovre bør – sammen med en række budgetaftaler og konstitueringer i andre kommuner – indvarsle en stadig mere åbenlys parlamentarisk ambition i Danmark: Nemlig at Socialdemokraterne sammen med Dansk Folkeparti kan udgøre rygraden i et alternativt bredt flertal, som landets øvrige partier må orientere sig efter. Denne ambition er både blevet mere relevant efter det tumultariske forløb omkring finansloven for 2014, hvor den socialdemokratiske ledelse og Enhedslisten endnu engang gik skævt af hinanden, og samtidig mere realistisk, efter at den kontroversielle Pia Kjærsgaard er blevet afløst af Kristian Thulesen Dahl.

Danskerne vil gerne betale skat til en samfundsmodel, der tager sig af de syge, ældre og socialt udsatte. Men det kræver en social og kulturel samhørighed i befolkningen. Derfor er ethvert skridt i retning af parallelsamfund direkte truende for velfærden. Derfor skal den arabiske, tyrkiske og somaliske kultur ikke erstatte den danske, men supplere den.

Vi tror, at miraklet i Hvidovre kan blive afslutningen på denne epoke i dansk politik

Det er en politisk opgave at foretage denne distinktion, så velfærdsstaten fortsat har stærke kulturbærende institutioner. En opgave, Socialdemokraterne har haft svært ved, men som vi tror, det lille mirakel i Hvidovre kan hjælpe os med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så er aftalen virkelig en sejr for Dansk Folkeparti? Ikke nødvendigvis. Hvis de danske forældre i kommunen oplever, at deres børn fortsat kan få svinekød i frikadellerne, vil de kun være trygge ved og glade for, at institutionskøkkenet også kan supplere med lidt kebab.

Mon ikke sådanne konkrete politiske løsninger i sidste ende vil reducere den utryghed, som Dansk Folkeparti lever af?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden