Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prioriteringer. Tegning: Jørgen Saabye

Prioriteringer. Tegning: Jørgen Saabye

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Forfatter: Hyklerne i den kreative klasse bedes holde kæft. Tak!

Kære selvgode menneske, du, som bekymrer dig så meget om miljøet...

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I august skrev en mand på Facebook, at han ikke kunne sidde stille på stolen af glæde.

Andre i tråden udtrykte samme ekstravagante begejstring. Reaktionerne skyldtes hverken Ironman Copenhagen eller Mette Gjerskovs afgang som fødevareminister. Årsagen var meddelelsen om, at Kvickly fremover ikke ville sælge æg fra burhøns.

Tidligere på året havde jeg i det samme FB-segment fulgt med i en tråd om Nettos meget billige tilbud på kyllinger. Man kunne næsten mærke safterne stige hos de debatterende til moralske serieorgasmer, mens de overgik hinanden i at vride hænder over denne skændsel.

Billige kyllinger! Det burde være forbudt, det er klamme burkyllinger! Men alle de fattige køber dem jo, ikke sandt? Det er ikke de fattiges skyld, for de ved jo ikke bedre.

En enkelt ubefæstet sjæl foreslog, at de fattige bare ikke havde råd til at fodre sig selv og deres børn med økologiske kyllinger. Dette blev hidsigt tilbagevist af de gode mennesker, hvis hobby det er at vride hænder, med det svar, de altid giver:

»Det er et spørgsmål om prioritering!«.

Alle kan leve fysisk og moralsk sundt, bare de vil. Den enlige mor, den arbejdsløse og den studerende skal bare skifte deres standardkost af Matadormix, frosne pizzaer og sodavand fra Aldi ud med én økokylling om måneden og supplere med økologisk kål, som er ganske billigt. Det er kun et spørgsmål om prioritering!

Kære prioriteringsfundamentalist, kan du ikke bare hoppe ned fra din fritgående høje hest og holde kæft med dine burhøns?

De gode mennesker prioriterer skam også selv. En del i den omtalte tråd bor i huse eller villalejligheder med 40-50 kvadratmeter til hvert familiemedlem og have til børnenes hoppetrampolin. I sommerferien kører de til deres sommerhus, vintermørket fortrænges på varme steder med fascinerende kultur.

De har ikke bare gode intentioner, de har også god smag. Hjemmet bugner af kønne møbler, uundværligt køkkenudstyr, der også er æstetisk behageligt, og kønt porcelæn, for man spiser jo også med øjnene. Åndelig føde findes på hjemmets designerreoler, fjernsynet, computerne og smartphones.

De prioriterer den hellige treenighed familie, høns og miljøet. Og så har man ret og pligt til at forarges over de uoplyste fattige. Eller har man?

Kære selvgode menneske, hvis du virkelig bekymrer dig så meget om miljøet og Jordens undergang, at du bruger tid på at vride hænder over de fattiges uansvarlige fødevarevalg og rose dig selv og dine ligesindede for at være klogere og bedre mennesker, vil det være klædeligt lige at se dine egne valg efter i sømmene.

Sælg villalejligheden og sommerhuset, og flyt i en 65 m2 lejlighed i et højhus. Sælg bilen, og stå halvanden time tidligere op, så du har tid til at tage kollektiv trafik på arbejdet. Køb aldrig igen en blomstret jumbokop, bare fordi den er yndig (du har jo ikke brug for den, vel?

Ingen har brug for en jumbokop til andet end at hænge på en krog i landkøkkenet). Køb kun nye sko, når de gamle er slidt op. Køb mest muligt som genbrug – rigtigt genbrug uden vintage lækkerhedsfaktor.

Ferier kun steder, der kan nås på cykel eller med offentlig transport. Smid den italienske espressomaskine med indbygget kaffekværn ud; det er alligevel ret miljøfjendtligt at drikke kaffe. Og te. Og alkohol, så vinglassene kan også ryge ud sammen med blenderen, computer nr. 2, 3, 4.

Lad alle fødevarer blive i deres oprindelige, grimme emballage i stedet for at købe kønne krukker at hælde dem over i.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Spis kun det, du har brug for for at få alle essentielle næringsstoffer – ingen grund til at køre 75 kilometer til gårdbutikken. Selv hvis du kan gå til Torvehallerne, bør du undgå de franske oste og den italienske pesto – transporteret af fossile brændstoffer til Danmark. Og kan cupcakes være essentielle? Aj, vel?

Sluk for radiatoren (dyrk i stedet sex for at holde varmen, bare det ikke resulterer i flere forbrugende børn), sælg elektronikken, og læs bøger i stedet.

Lån bøgerne på biblioteket, og gå kun til koncerter og teaterforestillinger, der bliver holdt udenfor i dagslys. Nej, lad hellere være med at gå til den slags – for hvordan er de kulisser og oboer kommet til Dyrehaven?

Brug aldrig hårfarve, makeup eller hårbalsam. Spring badet over, og etagevask dig i stedet i en lille balje lunkent vand. Du bliver nok ikke så delikat, men glæd dig over, at det minimerer risikoen for yderligere overbefolkning.

Gør du alt det, vil der sikkert være plads til at producere alle nødvendige, men ikke luksuriøse, fødevarer økologisk i passende, men ikke ekstravagante mængder, og så kan de fattige og de uoplyste også være med i red-verden-med-spidskål-etikken.

Det er en helt urimelig måde at stille tingene op på, siger du? Børn har brug for plads og luft og en have at rode i? Et smukt hjem er afstressende, computere og smartphones kan ingen undvære, og det er vigtigt at få lidt lys om vinteren. Derfor har du valgt at prioritere det.

Jeg er enig. Du har ret til at prioritere dine penge til mest mulig glæde for dig og din familie. Men kunne du overveje at tillade andre den samme ret?

LÆSARTIKEL

Og overveje, at en enlig forælder i et lavtlønnet job eller på overførselsindkomst også prioriterer at give sine børn den smule forkælelse og fest i hverdagen, man har råd til: en pose lørdagsslik, en julegave, en ikkegenbrugs vinterjakke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Glæder, der kun er penge til, hvis man køber burkyllinger på tilbud. Og aldrig køber økogrøntsager, fordi de har en dyr tendens til at visne, dagen efter at man har købt dem.

Kære prioriteringsfundamentalist, kan du ikke bare hoppe ned fra din fritgående høje hest og holde kæft med dine burhøns?

I stedet kan du glæde dig over, at de fattige, der køber dem, ikke har tid til at diskutere på Facebook, hvor minimalt og dermed miljørigtigt deres forbrug er sammenlignet med dit.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden