Danmark er bagud på en række områder inden for ligestilling, messes det i den offentlige debat: Vi bør have flere kvinder i ledelse, kommunalbestyrelser og så fremdeles. Og hvad med mændene – de bør vel have øremærket barsel, præcis som kvinderne har haft det længe?
Jeg vil ikke anfægte, at kønnene bør have lige adgang til topposter og barsel. Blandt andet derfor mener jeg også, at indførelsen af øremærket barsel til fædre er et skråplan, og at vi i stedet bør fjerne al øremærkning af barslen. Vi bør give de danske småbørnsfamilier den respekt og tillid, de fortjener, i forhold til at kunne fordele barslen mellem forældrene, uden at staten behøver detaljestyre deres privatliv.
Hele debatten om øremærkning er en symptombehandlende afledningsmanøvre, der skjuler den omstændighed, at der er brug for en total revolution af måden, vi tænker og praktiserer omsorg på.
Vi kan ikke tale barsel og ligestilling uden at tale arbejdsmarked. Og her vil jeg vove den påstand, at hensyn til arbejdsmarkedet har overtaget i forhold til såvel omsorg for vores børn som ligestilling mellem kønnene. Velfærdsstaten er for længst afløst af konkurrencestaten, og vi pøler saligt videre – kvinder som mænd – uden at sætte fundamentale spørgsmålstegn ved, om den måde, arbejdsmarked, barselsregler og omsorgssyn er skruet sammen på, overhovedet fungerer til borgernes fordel.
Som kvinde, der både arbejder og drager omsorg i dette samfund, er det min klare overbevisning, at vi ikke opnår ligestilling, så længe vi definerer begrebet på et arbejdsmarkeds præmisser, der i deres essens er ulighedsskabende.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Du er der næsten
Det eneste, du skal gøre, er at oprette en profil, og så kan du læse videre.
Opret profilHar du allerede en profil? Log ind her.
Skriv kommentar