0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.
Denne artikel er delt af Christina Brøndsholm Andersen. Som Politiken-abonnent kan du ubegrænset dele artikler med dine venner og familie.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Filosof og hjemmegående forælder: Vores accept af arbejdsmarkedet skaber en ny kvindeundertrykkelse

Det undrer mig, at vi ikke gør oprør mod et arbejdsmarked, der skaber så stor en kløft mellem kvinden som mor og kvinden som arbejder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer (arkiv)/Politiken-Tegning
Tegning: Mette Dreyer (arkiv)/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmark er bagud på en række områder inden for ligestilling, messes det i den offentlige debat: Vi bør have flere kvinder i ledelse, kommunalbestyrelser og så fremdeles. Og hvad med mændene – de bør vel have øremærket barsel, præcis som kvinderne har haft det længe?

Jeg vil ikke anfægte, at kønnene bør have lige adgang til topposter og barsel. Blandt andet derfor mener jeg også, at indførelsen af øremærket barsel til fædre er et skråplan, og at vi i stedet bør fjerne al øremærkning af barslen. Vi bør give de danske småbørnsfamilier den respekt og tillid, de fortjener, i forhold til at kunne fordele barslen mellem forældrene, uden at staten behøver detaljestyre deres privatliv.

Hele debatten om øremærkning er en symptombehandlende afledningsmanøvre, der skjuler den omstændighed, at der er brug for en total revolution af måden, vi tænker og praktiserer omsorg på.

Vi kan ikke tale barsel og ligestilling uden at tale arbejdsmarked. Og her vil jeg vove den påstand, at hensyn til arbejdsmarkedet har overtaget i forhold til såvel omsorg for vores børn som ligestilling mellem kønnene. Velfærdsstaten er for længst afløst af konkurrencestaten, og vi pøler saligt videre – kvinder som mænd – uden at sætte fundamentale spørgsmålstegn ved, om den måde, arbejdsmarked, barselsregler og omsorgssyn er skruet sammen på, overhovedet fungerer til borgernes fordel.

Som kvinde, der både arbejder og drager omsorg i dette samfund, er det min klare overbevisning, at vi ikke opnår ligestilling, så længe vi definerer begrebet på et arbejdsmarkeds præmisser, der i deres essens er ulighedsskabende.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Du er der næsten

Det eneste, du skal gøre, er at oprette en profil, og så kan du læse videre.

Opret profil

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts