Tegning: Roald Als (arkiv)

Tegning: Roald Als (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Jens Philip Yazdani: Opgøret med racisme kommer ikke af sig selv

Det er på tide, at vi tager et opgør med de medier og den boligpolitik, som skaber racisme i vores samfund.

Debatindlæg

Forleden mødte jeg en gammel kammerat, der nu går på Risskov Gymnasium. Han fortalte mig om, hvordan de få af hans klassekammerater, der var brune i huden, havde valgt at skifte klasse i løbet af skoleårets første par måneder.

Han sagde, at de følte sig udenfor; for som den seneste, der forlod klassen, havde sagt, så ’var der dem, der bød os velkommen, og dem, der ikke gjorde’.

Mange af de etnisk danske elever undgik eleverne med anden etnisk baggrund og afskrev dem, allerede inden de havde givet dem en chance.

Og det er da klart, at det er svært at ’lade sig integrere’, når majoriteten ikke tillader de unge med anden etnisk baggrund at tage del i fællesskaberne. For det gælder ikke kun på vores skoler og gymnasier. Det gælder i lige så høj grad på boligmarkedet, hvor man gang på gang hører, hvordan folk med eksotisk klingende navne ikke kan finde et sted at bo eller et arbejde.

Måske skyldes det fordomme, måske fremmedfjendtlighed, måske bare ærgerlig vanetænkning. Men uanset hvad må vi gøre op med den racisme, som desværre stadigvæk hærger i vores samfund. For den er skadelig – både for integrationen, men også, og især, for de individer, som udsættes for den.

Man har ladet forskruede imamer, der ikke er repræsentative, fylde for meget, og man har givet den hadprædikende og rabiate højrefløj uforholdsmæssig meget taletid

Opgøret, jeg efterlyser, kommer ikke af sig selv. Eksempelvis traf drengene på HHX Risskov højst sandsynligt ikke et aktivt valg om at holde sig fra de brune. Det var noget, de nok bare gjorde ’pr. automatik’ – for samfundet har ’opdraget’ dem med sine fordomme om etniske minoriteter. Af den grund skal der større og mere vidtgående ændringer til for at komme racismen til livs.

Først og fremmest skal vores medier til at tage ansvar. Den måde, de ensidigt har fremstillet indvandrere og efterkommere på, har været med til at skabe et utrolig skævvredet billede af, hvem den gængse dansker med anden etnisk baggrund er.

Det skyldes, at man konsekvent har lagt vægt på enkelte historier, hvor muslimer, indvandrere eller efterkommere har opført sig tosset, udemokratisk eller ulovligt. Samtidig har man har langtfra fokuseret nok på at give den store tavse og velfungerende majoritet medieopmærksomhed. Man har ladet forskruede imamer, der ikke er repræsentative, fylde for meget, og man har givet den hadprædikende og rabiate højrefløj uforholdsmæssig meget taletid.

Det påvirker vores syn på minoriteter. Men også vores politikere skal stilles til ansvar for deres ageren. For deres forfejlede forsøg på en ordentlig integrationsindsats har kun gjort ondt værre. De har skabt – og skaber stadig – udsatte boligområder, som kun befolkes med etniske minoriteter, mens de andetsteds lader huspriserne stige i en sådan grad, at kun de rigeste kan følge med.

På grund af vores passive boligpolitik møder vi aldrig hinanden – og på den måde får vi aldrig kendskab til og forståelse for hinanden. Og så er det da klart, at mediernes uautentiske billede bliver det, som vi ser i hovedet.

Og når det er tilfældet, hvem undrer det så, at de hvide drenge på HHX Risskov er mindre tilbøjelige til at blive venner med deres brune klassekammerater?

Det er på tide, at vi tager et opgør med de medier og den boligpolitik, som skaber racisme i vores samfund.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce