Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Danskerne har brug for sundere arbejdsforhold

Det er fuldstændig galimatias, at regeringen nedprioriterer arbejdsmiljøet ved at skære i Arbejdstilsynets bevilling.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danskere har så ondt, når de går på arbejde, at de må fylde sig med smertestillende for bare at komme ud af sengen. En undersøgelse fra 3F viste for nylig, at 7 ud af 10 medlemmer mellem 56 og 58 år plages af smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag, og mange af dem mener ikke, at de vil kunne arbejde, til de bliver 68 år.

Men det er ikke kun dem, der er grå i toppen, som klager over ømme led. Tal fra Arbejdstilsynet viser, at unge mellem 18 og 24 år har en højere risiko for at blive ramt af en arbejdsulykke end andre aldersgrupper, ligesom nyansatte har en højere risiko for at komme til skade end personer med en længere anciennitet.

Vi har med andre ord brug for et større fokus på at sikre sunde arbejdsforhold for alle aldersgrupper.

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur vil på tværs af EU’s grænser sætte fokus på arbejdsmiljøet med forskellige kampagner i denne uge. For det er ikke kun i Danmark, vi kommer til at se frem til et længere arbejdsliv. Senest i 2030 forventes arbejdstagere i aldersgruppen 55-64 år at udgøre 30 pct. eller mere af arbejdsstyrken i mange europæiske lande.

Men en enkelt uge med kampagner rykker intet. Det er afgørende, at arbejdsmiljø bliver prioriteret politisk – med handling. For det har ikke alene store menneskelige konsekvenser for den nærmeste familie, når en person rammes af en alvorlig arbejdsulykke eller bliver nedslidt i utide.

Med finanslovsforliget for 2016 blev Arbejdstilsynet beskåret med 120 stillinger, og flere relevante og effektive forebyggelsesprojekter blev afskaffet

Det er også dyrt for arbejdsgiveren, hvis en ansat bliver sygemeldt på grund af dårligt arbejdsmiljø, og dyrt for samfundet, når en borger går fra aktiv til passiv forsørgelse. Ikke mindst, når smerter og skader skal behandles af sundhedssystemet.

I 3F mener vi derfor, at det er fuldstændigt galimatias, når regeringen bliver ved med at nedprioritere arbejdsmiljøet ved at skære i Arbejdstilsynets bevilling. Med finanslovsforliget for 2016 blev Arbejdstilsynet beskåret med 120 stillinger, og flere relevante og effektive forebyggelsesprojekter blev afskaffet.

LÆS DEBAT

Vi skal prioritere kampagner til dem, der gerne vil arbejde for at styrke arbejdsmiljøet på arbejdspladserne, og som kan se en idé og gevinst i at arbejde målrettet og systematisk med arbejdsmiljøet. Vi bliver dog nødt til at erkende, at det ikke nytter noget, hvis vi ikke også prioriterer at gøre noget ved de arbejdsgivere, der ikke vil eller ikke selv kan finde ud af at prioritere arbejdsmiljøet.

Her er Arbejdstilsynets arbejde altafgørende, for det er alene tilsynet, der som myndighed kan tvinge en virksomhed til at sætte en proces i gang, hvor arbejdsmiljøet bliver prioriteret.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden