Valgkamp. Bliver Hillary Clinton udråbt som den gode, blot fordi Donald Trump er mere ond? Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Valgkamp. Bliver Hillary Clinton udråbt som den gode, blot fordi Donald Trump er mere ond? Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lad ikke Trumps perversioner skygge for Clintons rå magtpolitik

Donald Trumps opførsel som løsgående missil må ikke betyde, at vi blindt hylder Hillary Clinton som en udenrigspolitisk due.

Debatindlæg

Hillary Clinton er en udenrigspolitisk høg styret af en iskold militær realisme og en ideologisk tro på amerikansk exceptionalisme, der som en nærmest uanfægtelig naturlov giver USA og dets allierede rollen som verdens politimand og moralske overdommer.

Clinton har nemlig gennem det meste af sin politiske karriere og i særdeleshed i rollen som udenrigsminister været med til at udvikle og implementere en dybt militariseret og instrumentaliseret global amerikansk magtpolitik forklædt som demokratieksport og frihedselskende terrorbekæmpelse.

Både under Bushs neokonservative æra og under Obama og Clintons lederskab har man ført udenrigspolitik ud fra en doktrin, der bygger på ideen om såkaldt præventiv krigsførelse – legitimeret og framet som krig mod terror. I praksis har udenrigspolitikken udviklet sig til en form for doktrin for en tilstand af endeløs krig, hvor alle midler kan tages i brug uden hensyn til internationale spilleregler.

Vi bliver nødt til at forberede os på at skulle tage bladet fra munden og formulere en skarpere kritik af Clintons udenrigspolitiske ambitioner

At Clinton hyldes som et positivt alternativ til Trump og ses som garant for en mere progressiv indenrigspolitik, er forståeligt, men vi glemmer alt for ofte Clintons udenrigspolitiske track record, som er alt andet end progressiv og desværre kan være varsel om mere destabilisering og militær optrapning i nærmeste fremtid.

Mens vi med Trump ved roret muligvis får en krigsglad, populistisk og dybt utilregnelig aktør, får vi med Clinton en mere velkendt bannerfører for en militariseret kamp for at fastholde en amerikansk ledet verdensorden. Som præsident vil Clinton med stor sandsynlighed være garant for en videreførelse af de sidste mange års amerikanske dominanspolitik, hvor man fra Guantánamo til Yemen skamløst har tilsidesat internationale principper.

Clinton har både i den udenrigspolitiske kulisse og som udenrigsminister været, det man i Washington kalder en udenrigspolitisk hawk (høg). Hun har ret konsekvent været med til at starte krige og udvide og forlænge igangværende krige. Hun støttede Bushs invasion af Irak i 2002 og skubbede som udenrigsminister på for den amerikansk ledede invasion i Libyen. Hun har støttet CIA’s ’hemmelige’ dronekrige i Pakistan, Somalia, Yemen og Afghanistan og har sammen med Obama sanktioneret den delvise fortsættelse af USA’s tvangsbaserede afhøringer (torturprogrammer).

Hun har gennem det meste af sit politiske virke givet sin ubetingede støtte til Israel. Hun har forsvaret den israelske besættelse som et nationalt sikkerhedshensyn og støttet op om statens militæroffensiver i Gaza, mens der kun er blevet leveret en minimal pseudokritik af Netanyahus bosættelsespolitik.

Clinton er en af de mest ideologisk funderede støtter af Israel og vil som præsident arbejde aktivt for at udvide det allerede meget tætte amerikansk-israelske forhold – også selvom Netanyahu udfordrer den officielle amerikanske linje. Det er derfor i min optik et falsum at antage, at Clinton (ligesom i tilfældet Obama) repræsenterer et reelt opgør med Bushs neokonservative realisme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Clinton har ret konsekvent været med til at starte krige og udvide og forlænge igangværende krige

Derudover er det også galt afmarcheret at antage, at Clinton udgør et ægte liberalt klarsynet modstykke til Trumps populistiske jubelmilitarisme.

Når det er sagt, er det beklageligt, at vi i vores iver efter at levere dementi og spektakulære oneliner-analyser af Trumps populisme, sexisme, racisme og efterhånden forudsigelige uforudsigelighed desværre undlader at udfordre Clintons agenda og forberede os på den udenrigspolitiske kurs, der vil strømme fra Washington, hvis/når den første kvindelige præsident i USA indtager førersædet.

I modsætning til Trumps mildest talt uklare, men ikke desto mindre foruroligende udenrigspolitiske linje kan vi måske lidt bedre forudse, hvad vi får med Clinton ved roret: en fortsættelse af de sidste 15 års offensive militære dominanspolitik – muligvis karakteriseret ved en mere uforsonlig linje over for Rusland, måske et stadig tættere samarbejde med despotiske regimer som Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain og Qatar og muligvis en optrapning af den militære involvering i Syrien og Yemen.

Ikke meget tyder i min optik på, at Clintons sandsynlige indtagelse af Det Hvide Hus vil betyde et progressivt kursskifte, når det kommer til brugen af militære midler, konstruktiv multilateralisme og overholdelsen af menneskerettighederne. Tværtimod vil vi med stor sikkerhed opleve en demokratisk præsident, der vægter militær intervention over diplomati, varetagelse af snævre sikkerhedsinteresser over samarbejde og konfliktløsning og rå magt over håndhævelse af menneskerettighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skal vi være beredt på. Vi bliver nødt til at forberede os på at skulle tage bladet fra munden og formulere en skarpere kritik af Clintons udenrigspolitiske ambitioner. Den må ikke ties ihjel i skyggen af Trumps perverterede udfald.Vinder Clinton 8. november, vil jeg som mange andre ånde lettet op, men jeg vil langtfra slå mig til tåls med, at verdensfreden så er vundet, og at diplomatiet vil sejre. Slet ikke for de millioner af mennesker, der til daglig lever i frygt for amerikanske bomber, droner og torturprogrammer. Det kan hverken køn eller partifarve ændre på.

Da Obama vandt magten, blev han kort tid efter på forhånd belønnet med Nobels Fredspris. I euforien over at slippe af med det løsgående missil Trump må vi ikke gentage den samme præmature fejl.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden