Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Regeringen svigter voldsramte kvinder

Nedskæringer gør, at voldsramte kvinder må afvises på krisecentre, selvom deres situation er livstruende.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære socialminister Karen Ellemann.

Lige nu er der voldsramte kvinder i Danmark, som ikke får den hjælp, de har brug for, fordi der ikke er plads på landets krisecentre.

Vi må afvise dem, vel vidende at de risikerer at stå i en farlig, måske endda livstruende situation. Og dette antal voldsramte kvinder, der er blevet afvist, fordi de ikke kunne få en plads på et krisecenter, er stigende.

Karen Ellemann, du synes ikke at anerkende, at der mangler krisecenterpladser til voldsramte kvinder. Du har udtalt, at når den gennemsnitlige belægningsprocent er på 89 procent på landets krisecentre, så er der ikke pladsmangel.

Men der må vi korrigere, for en så høj belægningsprocent fortæller netop, at det i alt for mange dage, uger og måneder om året ikke er muligt at komme på krisecenter.

KRONIKEN

Det farligste øjeblik for en voldsramt kvinde er, når hun forlader sin voldelige partner. Hvor mange dage, uger, måneder med nul krisecenterpladser i Danmark har vi råd til?

Karen Ellemann, vi har hørt dig sige, at vi skal blive bedre til at forebygge vold. Det er vi meget enige i. Du vil skabe en forebyggelsesindsats, der handler om jobtræning og uddannelse, som skal indgå i de kommende satspuljeforhandlinger.

Forebyggelse er altid godt, det vil vi gerne støtte op om. Men vi må korrigere dig. For det er ikke kun i arbejdsløse og ufaglærte familier, volden foregår. Lønarbejde og uddannelse stopper ikke partnervold. Professionel hjælp på et krisecenter gør.

Om få måneder må krisecentrenes paraplyorganisation LOKK’s sekretariat lukke, da de ikke længere modtager offentlig støtte.

Man lukker dermed et gedigent fagligt udviklingsfællesskab og en vidensbank for krisecentrene på voldsområdet samt en aktiv samarbejdspartner og formidler mellem krisecentrene og stat og kommune.

Men man lukker og slukker også krisecentrenes interne pladsoversigt. Denne pladsoversigt er et vitalt redskab, når vi på krisecentrene står med en voldsramt kvinde, som vi ikke selv har plads til. For her kan vi hurtigt skabe overblik og sende kvinden og hendes eventuelle børn sikkert af sted til en ledig plads et andet sted i landet.

Vi har brug for en minister, som tænker socialpolitisk. Med vores faglighed og din vilje kan vi skabe tryghed

Karen Ellemann, problemet klares ikke ved, at der oprettes en offentligt styret pladsoversigt, hvis det er det, du har i tankerne.

En ny pladsanvisning, der bliver drevet af kommunerne eller socialstyrelsen og dermed åbnes for offentligt ansatte inden for kommunale forvaltninger og politiet, vil udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko for de kvinder, der flygter på krisecenter.

Som vi har nævnt, er det ikke kun de arbejdsløse og uuddannede, der bliver udsat for partnervold. Vold i familien foregår også blandt offentligt ansatte.

Adgangen til pladsoversigten vil således blive et ’fint’ opsporingsredskab, når en voldsramt kvinde flygter på krisecenter – så er det jo blot at se på, hvor der ikke længere er et ledigt værelse.

Med en offentlig pladsanvisning kan krisecentrene ikke længere beskytte kvinderne. Det er derfor afgørende, at pladsoversigten forbliver en intern lukket enhed under krisecentrene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som krisecenterpersonale, socialrådgivere, psykologer, pædagoger og dedikerede frivillige sender vi derfor et opråb til dig som minister for vores område. Lyt til os!

Vores voldsfaglighed betyder, at vi ikke tror på en forebyggelsesindsats, der kun indeholder jobtræning og uddannelse – der skal specialiseret støtte og kendskab til voldens nedbrydende mekanismer til.

Vi ved, hvordan vold nedbryder mennesker. Vores faglige viden betyder, at voldsramte kvinder kommer til os og bliver set og forstået. Vi hjælper den enkelte kvinde til at slippe sine forsvarsværker og tro på sig selv. Vi støtter hende, til hun igen begynder at finde fodfæste i tilværelsen.

Vi står vagt om omsorg og faglighed på landets krisecentre. Vi er optaget af beskyttelse, retssikkerhed og rekonvalescens. Vi gør altid vores ypperste for de kvinder, der banker på vores dør. Men det er ikke altid nok.

Vi har derfor brug for en minister, som tænker socialpolitisk. Med vores faglighed og din vilje kan vi skabe tryghed for de voldsramte kvinder, der søger vores støtte. Ved en fælles indsats kan vi nedbringe partnervold.

Kære Karen Ellemann, svigt ikke de voldsramte kvinder. Støt dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden