tegning til Agnete Hansen: Udfordringer for min generation
Om et meget stort B-hold skabt af skolen
Foto: Petersen Anne-marie Steen

tegning til Agnete Hansen: Udfordringer for min generation Om et meget stort B-hold skabt af skolen

Klummer

Analyse Vil du gå i lære for at blive en bedre forælder?

Børn lærer mere, når forældre hjælper til. Men vil en konservativ socialminister og en liberal undervisningsminister sætte mor og far på skolebænken?

Klummer
FOR ABONNENTER

Det kræver kørekort at køre bil. Jægere skal kunne fremvise jagttegn. Mange hundeejere bruger gladelig tid på at gå til hundetræning, som tit handler mere om at afrette ejeren end hunden. Men når det gælder rollen som forældre, er det noget, vi forventes at kunne. Lidt som om selve forplantningen gør folk i stand til at få børn godt gennem livet.

Det gør forplantningen som bekendt ikke. Der fødes, også i et velfærdssamfund som det danske, børn, der får mindre opmærksomhed og kærlighed, end der i andre hjem rettes mod guldfisk. Ligesom der også findes børn, der bliver curlet frem i en grad, så de knap kan binde deres snørebånd, når de flytter hjemmefra.

Den svingende kvalitet blandt os forældre koster. Ikke mindst, hvad angår vores børns vej gennem vuggestue, børnehave, skole og uddannelse. Det handler blandt andet om det, der med et fint ord kaldes forældres socioøkonomiske baggrund. Forældres uddannelse og indtægt spiller i Danmark en stor rolle for, hvordan børnene klarer sig.

En undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed rokkede sidste år ved fortællingen om, at den danske velfærdsstat med gratis uddannelse, SU og pæne overførselsindkomster har en særlig evne til at bryde social arv, når det handler om to af de vigtigste parametre: samlet indtjening og uddannelse. Forskeren bag, Rasmus Landersø, havde i samarbejde med den amerikanske nobelpristager James Heckman fra University of Chicago sammenlignet Danmarks og USA’s evne til at bryde social arv. Og hovedkonklusionen var klar: På trods af de to landes vidt forskellige politiske systemer brydes social arv på væsentlige områder ikke mere i Danmark end i USA.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce