Lykke er mere end penge.
Foto: Michael Probst/AP

Lykke er mere end penge.

Klummer

Lykken er mere end gods og guld

Bruttonationalproduktet pr. indbygger er kun en af de fire byggeklodser i et lands lykkegrad.

Klummer
FOR ABONNENTER

Lykken er ikke en ny sejlbåd eller lavere skat og højere realindkomst, og de lykkeligste befolkninger er ikke nødvendigvis de rigeste. I dette års oversigt over 155 landes befolkningers lykkegrad udgivet af den FN-associerede organisation Sustainable Development Solutions Network er Norge hyperlykkeligt – ikke kun på grund af sin olierigdom.

Bruttonationalproduktet pr. indbygger er kun en af de fire byggeklodser, som rapporten anvender, når den kalkulerer et lands lykkegrad.

De andre er forventet levealder uden sygdom, frihedsgrad, social støtte defineret, som i hvilket omfang man kan regne med omgivelsernes støtte, hvis den enkelte kom i en krisesituation, fravær af korruption i det offentlige liv samt gensidig tillid mellem borgerne.

Rapporten udkom første gang i 2012, men dets budskab – at penge ikke er alt – er endnu ikke trængt ind i politikernes bevidsthed. De kæmper for at øge bruttonationalproduktet og strides om, hvordan det skal fordeles, som om det var vejen til befolkningens lykkefølelse. Rapporten belærer os om noget andet, men vore politikere tænker traditionelt.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce