Kan du vente med at få strøm på bilen til midt på natten, kan det måske på sigt give en bedre pris.
Foto: Ng Han Guan/AP

Kan du vente med at få strøm på bilen til midt på natten, kan det måske på sigt give en bedre pris.

Klummer

Grøn udsigt: Data om vores adfærd bliver en del af fremtidens energisystem

Data om, hvordan vi bor, hvad vi gør, og hvor vi bevæger os os hen, bliver afgørende for at udfase brugen af fossile brændsler – og for at bruge den vedvarende energi så effektivt som muligt.

Klummer
FOR ABONNENTER

I de seneste ti år har digitaliseringen kuldkastet måden, vi producerer, forbruger og lever på. Først var det bare et spørgsmål om nye måder at kommunikere, systematisere og søge oplysninger på. Nu er det i stigende grad et spørgsmål om data.

Det er ikke noget tilfælde, at det er de store dataselskaber, der er den finansielle verdens superstjerner – eller at snart sagt hver eneste traditionelle virksomhed ryster i bukserne for, at dataopkomlinge som Amazon vil stjæle deres veltjente forretninger fra dem. Frygten er særdeles velbegrundet, uanset om man hedder Mærsk, Volkswagen eller The New York Times.

Det mærkelige er, at energi på trods af den grønne omstilling er et af de områder, der endnu lever en beskyttet tilværelse. Her har data endnu ikke kuldkastet de gamle forretningsmodeller, og rigtig meget er, som det længe har været, selv om der kommer mere vind- og solenergi.

Spørgsmålet er, hvad der sker, når datarevolutionen rammer energisektoren – og hvornår det sker?

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce