En bedre forståelse af jihadismen vil gøre os mindre angst for terror, skriver Rasmus Boserup. Billedet er fra den nat i 2015, da Omar Abdel el-Hussein skød og dræbte Dan Uzan foran synagogen i Krystalgade.
Foto: Janus Engel

En bedre forståelse af jihadismen vil gøre os mindre angst for terror, skriver Rasmus Boserup. Billedet er fra den nat i 2015, da Omar Abdel el-Hussein skød og dræbte Dan Uzan foran synagogen i Krystalgade.

Klummer

Rasmus Boserup: Omar el-Hussein var formentlig ikke ’bare’ en ophidset galning

Det er en fejl at forstå alle jihadister som psykisk ustabile sociale tabere. Sandheden er, at mange af dem er politisk indignerede unge mænd.

Klummer
FOR ABONNENTER

At dømme efter pressedækningen var manden, der i februar 2015 dræbte to uskyldige københavnere – en på Krudttønden og en anden foran synagogen i Krystalgade – en psykisk ustabil social taber, der blev radikaliseret under et fængselsophold.

Efter en omskiftelig barndom i Danmark og Jordan samt en løbebane i periferien af i bandemiljøet på Nørrebro havde Omar Abdel el-Hussein angiveligt i et anfald af paranoia stukket en fyr ned i et S-tog. Hans psykiske ustabilitet var ikke kommet ud af den blå luft, kunne man forstå på medierne.

F.eks. citerede Politiken hans klassekammerater for, at han kunne blive ophidset, når talen faldt på Palæstina. Angiveligt var det dog først under afsoningen af en fængselsstraf i Vestre Fængsel, at Omar blev radikaliseret. Få uger efter sin løsladelse gennemførte han i hvert fald de to drab.

Denne profil på Danmarks mest prominente jihadist passer som fod i hose med målgruppen for vores antiradikaliseringspolitik. Vores indsats mod jihadisme trækker på en række erfaringer fra forskellige hjørner af velfærdsstaten. Den er inspireret af den kriminalpræventive værktøjskasse. Af den boligsociale indsats. Den trækker på erfaringerne med exitprogrammer fra bekæmpelsen af organiseret kriminalitet under rockerkrigen. Og den rummer nye tiltag, der skal bekæmpe jihadistisk propaganda på nettet og i fængslerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce