Klummer

Signatur: Afbrænding af Københavns arkitekturtegninger er en fremadskridende katastrofe

Skandalen om afbrænding af originaltegninger til Grundtvigskirken er principiel.

Klummer
FOR ABONNENTER

I arkiverne under British Library har jeg engang fået lov at kigge nærmere på nogle af verdens ældste skrifter. Nogle af dem skrevet på papir for næsten tusind år siden. I århundrede efter århundrede havde de modstået tidens tand, fordi nogen havde passet på dem. Men også fordi papir er holdbart. Selv når biblioteker oversvømmes helt af vand, kan gennemblødte bøger og arkivalier reddes ved hjælp af frysetørring.

Men én ting kan papir ikke klare, og det er, som ved ethvert barn ved, ild. Et farvelagt håndskrift skabt af en munk i et kloster i 11–1200-tallet kan lyse så frisk, som var det blevet til i går, hvis det er blevet opbevaret sikkert, men ild kan det ikke modstå. Det ved man alt om i Københavns Kommune, hvor ilden brænder lystigt i disse år.

Man digitaliserer nemlig, for det sparer plads! Selv folkebibliotekerne har som bekendt mistet tiltroen til papiret og har, siden de påbegyndte deres målrettede kassationer, brændt enorme mængder. Fra 2012 til 2016 er mere end halvtreds tusind titler forsvundet fra folkebibliotekerne på nationalt plan. Flere og flere titler findes i ganske få eksemplarer. I 2016 findes ca. 61 procent af titlerne kun i ti eller færre eksemplarer i hele landet. Når jeg farer i blækhuset, for nu at bruge et udtryk, som hører den formastelige papirbårne fortid til, er det på grund af sidste uges nyhed om, at Københavns Kommune uden videre har brændt P.V. Jensen Klints håndtegninger af Grundtvigskirken, Danmarks mest fantastiske bygningsværk.

Ingen tænkte på, at originaltegningerne af genistregen på toppen af Bispebjerg Bakke, som blev skabt af tre generationer af familien Klint, måske kunne tænkes at være kulturarv, og have anden værdi end den rent formelle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce