For det palæstinensiske selvstyre og præsident Abbas lader det til, at en diplomatisk løsning ikke længere er mulig, efter Donald Trumps Jerusalem-udtalelse.
Arkivfoto: Nasser Nasser/AP

For det palæstinensiske selvstyre og præsident Abbas lader det til, at en diplomatisk løsning ikke længere er mulig, efter Donald Trumps Jerusalem-udtalelse.

Klummer

Palæstinenserne kommer ikke længere ad diplomatiets vej

Stemningen er særlig bitter i Ramallah efter, at Trump har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad.

Klummer
FOR ABONNENTER

Det amerikanske fredsinitiativ, der skulle have bragt den israelskpalæstinensiske konflikt til ende, er taget af dagsordenen. Spørgsmålet er, om der fra første færd har været tale om bluff fra præsident Trumps side.

Læser man den amerikanske journalist Michaels Wolffs nye bog, ’Fire and Fury’, om Donald Trumps første år i Det Hvide Hus, får man det indtryk, at det, Trump kaldte »the ultimate deal«, ikke var en fredsplan, der skulle sikre oprettelsen af et uafhængigt Palæstina som nabo til den jødiske stat, men derimod en plan om at begrave palæstinensernes drøm om nationale uafhængighed i Sinaiørkenens sand.

Af bogen fremgår det, at Trumps seniorrådgiver Steve Bannon, den ideologiske bagmand for Trumps valgkampagne, har erklæret: »Lad Jordan overtage Vestbredden, så kan Egypten tage Gaza«.

Bannon har for vane at udtrykke sig bombastisk, men der har, siden Trump kom til magten, været forlydender, der tyder på, at kernen i Bannons udtalelse er solid, og at der ikke blot er tale om en forståelse mellem Trump og den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, men at den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, har været indblandet, muligvis også den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce