Kritikerskolen

Søg ind på debattør- og kritikerskolen i Aarhus

Du kan nu blive en del af debattør- og kritikerskolen i Aarhus i foråret 2018, hvor du kan dygtiggøre dig i skriftlig og mundtlig debat.

Kritikerskolen

Hvad er debattør- og kritikerskolen i Aarhus?

Politikens debattør- og kritikerskole består i Aarhus af 100 samfundsengagerede og formidlingsivrige unge under 30 år, som er udvalgt efter en ansøgningsprocedure. Kritikerskolen startede i København i efteråret 2013 og i efteråret 2017 kørte det femte københavnerhold.

Kritikerskolen har også kørt to sæsoner i Aarhus i foråret 2016 og 2017. I februar 2018 tager vi hul på endnu en sæson i Aarhus, og du kan ansøge om at blive en del af holdet frem til den 6. december 2017.

Vi optager desuden et nyt hold i København til efterårssæsonen 2018 med en ansøgningsrunde fra april-juni 2018.

Hvad får du?

  • Inspiration fra landets dygtigste samfundsdebattører, politikere og kritikere, som har en stor indsigt i debat, politik, kritik og kultur.
  • Træning i debat som et håndværk. Du vil gennem undervisningen løbende blive klædt på til at deltage i debatten - både skriftligt og mundtligt.
  • Større kendskab til skriftlig debat gennem et dagskursus i at skrive levende og lettilgængeligt og at formulere budskaber til en bred offentlighed, og du får mulighed for at træne dette løbende gennem skriftlige opgaver.
  • Et dagskursus i mundtlig debat, hvor du vil få retoriske redskaber, som du kan bruge både i den offentlige debat og andre sammenhænge.
  • Du får løbende feedback på dine skriftlige og mundtlige evner fra Politikens hold af dygtige trænere.
  • Et fællesskab med andre unge, der interesserer sig for samfundet. Du får gennem forløbet rig mulighed for at lære en masse andre motiverede unge at kende - både i Politikens Hus, hvor forløbet afholdes, og til sociale arrangementer.

Hvad forventer Politiken af dig?

Vi forventer, at du sætter tid af hver mandag aften til Kritikerskolen. Hver anden mandag er der en inspirationsaften på Dokk1, og de øvrige mandage får du feedback på dine obligatoriske opgaver til et feedbackmøde med din træner og din feedbackgruppe. Til begge dele er der mødepligt.

Vi forventer, at du deltager aktivt, afleverer alle fire skriftlige opgaver og møder op til alle inspirationsaftener, kursusdage og feedbackmøder. Vi forventer, at du bruger tid på at forberede feedback til din gruppe, så alle indlæg får en sidste redigering, inden I sender opgaverne til Politiken. Vi forventer desuden, at du kommer med et stort engagement og lyst til at debattere og skrive. Det er ikke en forudsætning, at du har erfaring med debatgenren - det vigtigste er, at du brænder for at dygtiggøre dig og blande dig i debatten.

Hvad består skolen af?

Inspirationsaftener: 5 mandage fra kl. 17-20. Første gang er 5. februar 2018 og herefter hver 14. dag frem til medio april. Her mødes alle 100 deltagere til interviews og debat med landets bedste samfundsdebattører, og du vil få mulighed for at træne de færdigheder, du lærer undervejs, i praksis. Efter hver inspirationsaften går vi på bar i nærheden og drikker en øl/vand og lærer hinanden bedre at kende.

Skrivekursus: En hel hverdag fra kl. 10-17. Kursus i at skrive lettilgængeligt, klart og levende og at sætte dagsordener.

Kursus i mundtlig debat: En hel dag med kursus i mundtlig debat fra kl. 10-17. I bliver inddelt i mindre hold og vil få retoriske redskaber til at argumentere for jeres budskaber og formidle dem klart og præcist.

Opgaver: Som en del af forløbet skal du øve dig i at skrive debatindlæg. Der er fire skriveopgaver i alt i forløbet.

Feedbackmøder: 5 mandage - når vi ikke mødes på Dokk1, mødes du med din feedbackgruppe og jeres træner, og I giver feedback på hinandens opgaver, inden de sendes ind til Politiken. Der vil ikke være direkte feedback fra Politikens undervisere på de enkelte opgaver.

Hvad sker der på en typisk inspirationsaften?

Der er debatter og interviews med politikere, journalister, redaktører, kunstnere, kulturfolk og debattører, som deler ud af deres viden og erfaringer, provokerer og inspirerer.

Vi har tidligere haft besøg af blandt andet Martin Krasnik, Mattias Tesfaye, Lisbeth Zornig, Søren Pind, Magrethe Vestager, Yahya Hassan, Leonora Christina Skov, Helle Thorning, Rane Willerslev, Hanne-Vibeke Holst, Pia Kjærsgaard, Bjarne Corydon, Emma Holten og mange, mange flere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor arrangerer Politiken skolen?

Politiken har et mål om at give unge en stærkere stemme i den offentlige debat - både når det gælder form og indhold. Derudover ønsker Politiken også at skabe en god relation til unge.

Afsættet for skolen er Politikens tradition om at 'dele sig efter anskuelser' og 'sætte problemer til debat', som går tilbage til avisens grundlæggere, brødrene Brandes og Viggo Hørup.

Hvad koster det at være med?

Prisen for at være med er 1.650 kr. For det får du undervisning af Politikens skribenter og undervisere, forplejning til arrangementerne, undervisningsmaterialer og et gratis abonnement på Politikens e-avis i de tre måneder, forløbet varer. Prisen for at deltage på debattør- og kritikerskolen er 1.650 kr. uanset om du har et abonnement i forvejen eller ej.

Hvordan søger jeg?

Hvis dette lyder som noget for dig, så send os en motiveret ansøgning, hvor du fortæller os, hvorfor vi netop skal vælge dig. Fortæl os om, hvem du er og hvilke sager, du brænder for.

Ansøgningen til forårets forløb i Aarhus skal sendes til kritikerskolen@pol.dk senest onsdag d. 6. december kl. 12.00. Den motiverede ansøgning må fylde 500 ord (maks én A4-side). I samme dokument skal du skrive et målrettet CV med relevante informationer om uddannelse, praktisk erfaring samt din alder. Vi udvælger de 100 deltagere senest 20. december. Du får svar på mail. Vær opmærksom på, at du ikke kan søge, hvis du tidligere har deltaget i et forløb på Kritikerskolen.

Hvem er vi?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skolen er arrangeret af Politiken Live i tæt samarbejde med Politikens øvrige redaktioner, og du vil gennem forløbet møde journalister fra flere forskellige redaktioner.

Jeg vil gerne vide mere

Du kan læse nogle af de artikler, tidligere elever har skrevet, og se billeder og videoer fra tidligere forløb på vores facebookside: www.facebook.com/kritikerskolen, og du kan følge os på Twitter: @kritikerskolen og Instagram: @kritikerskolen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce