Tegning. Mette Dreyer (arkiv)
Foto: Mette Dreyer/Politiken-Tegning

Tegning. Mette Dreyer (arkiv)

Kroniken

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Det er mænd, der er problemet

Mænd koster samfundet alt for mange penge. Det er dem, der er voldelige, kører vanvittigt, voldtager kvinder, begår kriminalitet og i det hele taget ter sig uhensigtsmæssigt og kriminelt. Er de stagneret i deres udviklingstrin? Hvorfor gør samfundet ikke noget for at løse problemet?

Kroniken
FOR ABONNENTER

Vi deler samfundet op i indvandrere og danskere, men opdelingen skal være mænd og kvinder.

Ikke i indvandrere og danskere. Når der tales om problemer i samfundet, så er det problemer blandt den mandlige del af befolkningen.

Nu er der ikke problemer med alle mænd, ligesom det ikke er alle indvandrere, der er kriminelle og utilpassede. Selv om man nogle gange kan få den opfattelse i pressen, er det selvfølgelig heller ikke alle mænd, der er kriminelle og utilpassede, men det er blandt den mandlige del af befolkningen, de store samfundsmæssige og sociale problemer findes.

Vi hører ikke om det – det er et usynligt problem – men ja, vi ved da godt at en pædofil er en mand, at voldtægt begås af mænd, men det understreges ikke.

En notits fra avisen siger »færre kræves fængslet, antallet af unge indvandrere, der ender i grundlovsforhør, falder«. Hvem er det, der ender i grundlovsforhør? Det er mænd! Uanset hvilken etnisk kategori de tilhører, så er det mænd, det fremhæves bare ikke. Vi hører ikke om det.

Hvad med overskriften fra Politiken tirsdag 29. august: ’Hård kurs mod unge spiller fallit’. Hvem er de unge. Hvis man læser artiklen, fremgår det, at det er unge mænd. Man kan tro, at problemet er blandt alle unge, men det er det ikke, det er unge mænd indsatsen er rettet mod, jo selvfølgelig er der også piger, men de udgør en forsvindende lille del af problemet.

Kriminalitet er et kønsbestemt problem, et mandeproblem. En ekstrem mandlig adfærd.

Der skrives om vold, men det er ikke bare vold, nej det er mænds vold, mænds vold mod kvinder, børn og andre mænd. Det er ikke pædofile – nej det er mænd, der er pædofile. Det er mænd, der forgriber sig mod børn. Det er ikke voldtægter – nej det er mænd, der begår voldtægter. Det er mænd, der forgriber sig på kvinder og andre mænd.

Det er bestemt ikke, fordi jeg ikke kan lide mænd (hvilket selvfølgelig vil være det første, man tænker), nej – det er simpelthen, fordi jeg synes, at det er synd for mændene, og selvfølgelig for os alle sammen, fordi det er så dyrt. Det er dyrt rent menneskeligt, at så mange drenge og mænd mistrives, det er dyrt rent samfundsmæssigt, fordi der skal bruges så mange ressourcer på at opbevare, indespærre og retlede mænd.

Jeg understreger endnu en gang, at jeg godt ved, problemet ikke er gældende for alle mænd, men det er da tankevækkende, hvor mange mænd der kommer i konflikt med loven og ikke kan indordne sig under de regler, der er i vores samfund?

Forestil jer, at mænd var indvandrere – sikke overskrifter det ville afstedkomme for:

Hvem står for 90 procent af alle voldelige overfald? Mænd.

Hvem sidder i fængslerne? Mænd.

Hvem kører fuldstændigt vanvittigt i trafikken? Mænd.

Hvem begår hærværk? Mænd.

Hvem begår voldtægt? Mænd.

Hvem går til prostituerede? Mænd.

Hvem besidder børneporno? Mænd.

Hvem begår seksuelle overgreb på børn? Mænd.

Hvem begår de fleste indbrud? Mænd.

Hvem begår volden i hjemmet? Mænd.

Hvem bor på herberger? Mænd.

Hvem sidder alkoholiseret på bænken? Mænd.

Mændene koster samfundet masser af penge.

Hvordan er det kommet så vidt?

Hvordan er det gået så skævt?

Hvorfor taler vi ikke om det?

Hvad er der galt med mændene?

Hvorfor har de brug for den ydre magt – kontrol over kvinder og børn?

Hvorfor vælger de automatisk en aggressiv reaktion – hvor har de lært det?

Har mændene ikke udviklet sig væk fra krigerstadiet?

Hvorfor taler vi ikke om, at mange mænd er så asociale, at de koster samfundet masser af penge? At mange kvinder og børn lider, fordi mænd opfører sig, som de gør?

Hvorfor siger de mænd, der ikke sympatiserer med den mandlige voldsudøver, den mandlige højhastighedsbilist, den mandlige pædofile, manden der begår voldtægt, ikke noget? Hvor bliver de mænds meninger af? Hvorfor siger/skriver/gør de ikke noget?

Mænd sidder på magten. Er det derfor?

Har det med de maskuline værdier at gøre?

Ligger der i mænds opfattelse af maskuline værdier en dyb forståelse for de mænd, der er voldelige, begår voldtægt, udnytter børn, kører vanvittigt i trafikken? Tænker de ikke over, at det er kønsfæller, og at det derfor er vigtigt, at de som mænd tager afstand?

Hvorfor gøres der ikke noget fra politisk side? Hvorfor er det ikke et højt prioriteret forskningsområde? Her er et sted, hvor der virkelig kan gøres en forskel, både menneskeligt og så sandelig også samfundsøkonomisk.

Er det, fordi samfundet i så høj grad styres af mænd?

Hvorfor sættes der ikke fokus på drenge og mænds store problemer?

For ifølge Danmarks statistik så er der:

261 mænd dømt for voldtægt –1 kvinde.

546 mænd dømt for blufærdighedskrænkelse – 5 kvinder.

10.756 mænd dømt for vold – 944 kvinder.

1.367 mænd dømt for trusler – 110 kvinder.

1.711 mænd dømt for færdselsuheld med spiritus i blodet – 233 kvinder.

10.106 mænd dømt for spirituskørsel – 840 kvinder.

73.941 mænd dømt for overtrædelse af færdselsloven – 17.637 kvinder.

Statistikken taler sit tydelige sprog, det er mænd, rigtig mange mænd, der kommer galt af sted. Hvad betyder det ikke for samfundet, for trygheden i hverdagen, for hvor godt samfundet er? Mænd koster samfundet rigtig mange penge.

Vi lever i et velordnet højt udviklet samfund, alligevel har mange mænd en adfærd, som om de befinder sig på et laverestående udviklingstrin.

Hvad går galt? Accepteres deres adfærd stiltiende som noget naturligt ved mænd?

Har vi som samfund brug for, at mænd stadig er krigere, og er vi derfor villige til at betale de store omkostninger både menneskeligt og økonomisk?

Mænd og kvinder har samme opvækstbetingelser, hvorfor er det mændene, der kommer så grueligt galt af sted i vores samfund, hvorfor er det mændene, der mistrives og ikke kan overholde de regler, der er i samfundet?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce