Der er mere end 60 millioner mennesker på flugt. Hvordan skal Europa tackle det og bevare vores egne idealer og principper?
Foto: Jakob Ehrbahn

Der er mere end 60 millioner mennesker på flugt. Hvordan skal Europa tackle det og bevare vores egne idealer og principper?

Kroniken

Det er forkert at sige, at det ikke er en mulighed at åbne Europas grænser. Vi vil bare ikke

Vi må tale om, hvorvidt vi skal afvikle velfærdsstaterne til fordel for en mere global altruistisk model, hvor den nødlidende har forrang – uanset nationalitet.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Der går et skrig af smerte gennem Europa i disse år. Og som så ofte når en smerte bliver for uoverkommelig, konverterer den sig selv til vrede. En udadvendt vrede, et missil på jagt efter sit mål, at hele såret og dulme smerten.

Vi skriger af smerte over at have mødt vores egen begrænsning. Forestillingen om os selv som dem, der gør det gode, dem, der vil det gode, dem, der hjælper de svage, deler vores overskud, aldrig vender det blinde øje til andres lidelse, ligger i dag for vores fødder som et smadret spejl. Når vi kigger ned i stumperne, genkender vi ikke os selv.

Vi ser f.eks. et lille yderst velstående land, der lige har lykønsket sig selv med stramning nummer 50, der gør det endnu vanskeligere at være det ulyksalige menneske på flugt.

Vi ser den lille dreng i en orange stol, dækket af eksplosionsstøv og sår og med et blik, de færreste af os kommer til at glemme, og vi væmmes ved udsigten til, at nu også flygtningebørn standses ved grænsen og sendes tilbage.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce