0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Demokrati

Irans magthavere blotter sig

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

IRANS PARLAMENT har ikke magten over den såkaldte Islamiske Republik.

Så meget står klart, efter at snesevis af folkevalgte parlamentsmedlemmer i tre uger har strejket for at få lov til at genopstille. Og 109 politikeres beslutning i går om at nedlægge deres hverv i parlamentet er direkte pinlig for de magthavere i Teheran, som vil hævde, at den snart 25-årige islamiske revolution har givet de 68 millioner iranere noget, der bare ligner demokrati.

De øverste magthaveres beslutning i Vogternes Råd om at bandlyse 80 nuværende medlemmer af parlamentet og over 2.000 andre kandidater fra deltagelse i månedens valg er tværtimod en ubehagelig farce. Det er også en hån mod det iranske folk, der ikke trængte shahen fra magten i 1979 for at lade ham erstatte af et andet diktatur. Iranerne krævede mere frihed. Men det, de nu får, er mere undertrykkelse.

De magthavere, som tillader sig at skalte og valte med parlamentet, lægger sig ikke blot ud med verdslige iranske reformister, som måtte kritisere selve ideen om en religiøs stat. Magthaverne udfordrer også væsentlige dele af selve præsteskabet, der ligesom storayatollah Montazeri finder deres magtbrynde i klar strid med islam.

Derfor mødes verdslige dissidenter og kritiske præster i dag i fængsler for Irans politiske fanger. Den magt, der angiveligt skulle følge et nyt religiøst værdigrundlag, er i dag blevet magt for magtens skyld.

Iranerne har ingen adgang til frit at vælge deres ledere og ingen adgang til at stille de øverste reelle magthavere til ansvar.

DEN STRID, der lige nu tegner sig mellem de såkaldte konservative og de såkaldte reformister inden for parlamentet, viser på sørgeligste vis, at ikke engang politikere, som én gang er godkendt af de diskrete magthavere i præsteskabet til medlemskab af parlamentet, kan tjene deres vælgere frit og ansvarligt.

Men den minder også om, at selv dette officielle politiske spil dækker over, at langt flere folkelige repræsentanter, bevægelser og holdninger holdes helt uden for det tilladte politiske spillerum. De er undertrykt af censur, organisations- og demonstrationsforbud og en led forfølgelse af kritikere.

Det er ikke demokrati - kun undertrykkelse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce

Læs mere