Foto: Anne-Marie Steen Petersen
Leder

Tyskland bør ikke lade russisk gas splitte EU

Mange mener, at Merkel er en uundværlig leder af den frie verden. Det må Putin ikke ændre på.

Leder
FOR ABONNENTER

Da den tyske kansler, Angela Merkel, forleden besøgte Washington, blev det flere steder beskrevet som et møde mellem lederen af den frie verden – og Donald Trump. Og det var kun halvt i spøg: Mange ser med rette Merkel som den verdensleder, der vil være i stand til at opretholde en grad af stabilitet, mens Ruslands præsident, Vladimir Putin, skamløst og med alle midler forsøger at destabilisere de vestlige demokratier og de institutioner, der binder dem sammen.

Men når det gælder debatten om russisk gas i EU, spiller Angela Merkel desværre en langt mindre flatterende rolle. Hun har valgt at overhøre de klare opfordringer fra flere af EU-partnerne til at lægge en fælles kurs i forhold til den gasrørledning, der går under navnet Nord Stream 2. Dermed åbner hun for, at Putin kan spille EU-landene ud mod hinanden. Og når det ender i rå magtpolitik, bliver små lande kvast og presset til at rette ind.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) godkendte i 2010 den første udgave af Nord Stream. Rørledningen fra Rusland til Tysklands østersøkyst passerer gennem dansk farvand. Nu vil Rusland lægge endnu en rørledning på ruten, så det potentielt kan lukke for eksisterende rørledninger gennem Ukraine. Det vil være et hårdt slag for den ukrainske økonomi.

Blandt andet derfor er stærke amerikanske kræfter da også imod Nord Stream 2, og Washington har kraftigt opfordret Danmark og EU til at sige nej til projektet.

jbn

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce