»Billede af Luthers betydning er i nogle tilfælde temmelig ensidigt, i andre tilfælde fuldfed historieforfalskning«, mener Jens André P. Herbener. Tegning af Philip Ytournel

»Billede af Luthers betydning er i nogle tilfælde temmelig ensidigt, i andre tilfælde fuldfed historieforfalskning«, mener Jens André P. Herbener. Tegning af Philip Ytournel

Jens-André Herbener

Kapitel 1: Hvorfor fejrer Danmark en blodtørstig hadprædikant og antidemokrat?

Det er fuldfed historie-forfalskning, når danske lutheranere hylder Martin Luther som en humanistisk pioner, der lagde grundstenen til vores moderne samfund. Det mener religionshistoriker Jens-André P. Herbener, der i ugerne op til reformationsjubilæet vil kaste lys over Luthers og reformationens mørke sider.

Jens-André Herbener
FOR ABONNENTER

Vores billede af reformationen trænger til en reformation. Lutheranere har haft alt for stor indflydelse på, hvordan Martin Luther og reformationens konsekvenser præsenteres i den danske offentlighed. De hævder selv at være kritiske, men billedet er på afgørende områder heroiserende og glorificerende.

Det bør ændres, og det er der en særdeles god anledning til.

Om kort tid, 31. oktober i år, har reformationen 500 års jubilæum. Det er en meget sjælden mærkedag, for her er det præcis 500 år, siden Luther ifølge en gammel legende slog 95 teser op på slotskirkedøren i Wittenberg i Tyskland og indledte den protestantiske reformation.

Ingen vil benægte, at den fik store konsekvenser i Europa. Om de var gode, dårlige eller begge dele, er derimod omdiskuteret. Ifølge lutheranere selv, der fortsat har stor magt i Danmark, blev reformationen et afgørende epicenter for fremskridt: I protestantiske lande fik Luther gennemboret den katolske kæmpedrage og afkastet dens åg, afskaffet klostervæsnet og det præstelige cølibat, gjort op med præstationsreligiøsitet, oversat Bibelen til folkesprog, m.m.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce