Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anledning. Trumps sejr bliver af statsministeren, DA, DI og Børsen udlagt som et tegn på, at der er et stort ønske i befolkningen om skattelettelser.
Foto: Patrick Semansky/AP

Anledning. Trumps sejr bliver af statsministeren, DA, DI og Børsen udlagt som et tegn på, at der er et stort ønske i befolkningen om skattelettelser.

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps sejr er ikke en undskyldning for at give topskattelettelser

Borgerlige kræfter vil bruge Trumps sejr til politiske tiltag, der skævvrider Danmark.

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens vi stadig forsøger at fordøje resultatet af det amerikanske præsidentvalg, er der ganske forståeligt opstået en debat om, hvad der egentlig har støbt fundamentet til Trumps sejr. Det vil jeg selv komme tilbage til i senere indlæg.

Men mens debatten kører, kan vi måske starte med at skyde de mest åbenlyst verdensfjerne konklusioner ned. For den kom nemlig ret prompte, efter at Trump var blevet hyldet som sejrherre, og Hillary havde erkendt sit nederlag.

Hvis man gik og troede, at valgresultatet handlede om den stigende ulighed og utryghed i USA, om skellene i udviklingen mellem land og by, om USA's udfordringer med ukontrolleret migration og illegal arbejdskraft, om hvordan USA's arbejderklasse i fremtiden har råd til de stigende priser på sundhedsforsikringen, eller hvis man troede det på, at valget af Trump på en eller anden måde var et opgør med eliterne i et af verdens mest skæve lande, så kan man godt tro om igen.

I hvert fald hvis man spørger statsminister Lars Løkke Rasmussen, Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening og Dagbladet Børsen.

LÆS MERE

For i rekordfart efter valget kunne den gruppe nemlig enslydende konkludere, at valget af Trump er en begrundelse for gennemtrumfe regeringens 2025-plan. Altså den plan, der vil sænke skatten for de højstlønnede markant, tvinge danskerne med de korteste uddannelser og laveste lønninger senere på pension, fordyre tilværelsen for danskere på dagpenge, skære ned på svageste ældres boligydelser, på uddannelserne og i velfærden. Altså dén plan.

Til TV 2 News sagde statsministeren, at »det bliver endnu mere påtrængende« og henviste til 2025-planen, som regeringen forsøger at samle flertal for lige nu.

Dansk Industris vicedirektør Kent Damsgaard udtalte, at »efter Trumps sejr lykkes det forhåbentlig meget snart at lande en finanslov for 2017. Derefter er det helt afgørende for vores vækst i Danmark, at politikerne igen ser på vækstinitiativerne i 2025-planen«.

De borgerlige vil bruge præcis de samme værktøjer, som man i USA har anvendt i de sidste 30 år - med det resultat, at uligheden er steget, sammenhængskraften smadret, trygheden udhulet og velfærden næsten ikke-eksisterende

Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian sagde til Dagbladet Børsen: »Vi skal i Danmark holde fokus på initiativer, som styrker produktivitetsvæksten. Handelshindringer trækker i den forkerte vej på det punkt, og derfor er det endnu vigtigere, at politikerne tør tage reformdagsordenen op af skuffen igen. Så 2025-planen bør komme tilbage på bordet. Og den må meget gerne suppleres af yderligere initiativer, som styrker produktivitetsvæksten«.

Og i en leder konkluderede Dagbladet Børsen, at Socialdemokratiets formand slet ikke har forstået, hvad den amerikanske valgkamp handlede om. Den politiske konklusion oven på Trumps sejr måtte være mindre fokus på ulighed og utryghed og flere reformer, der skærer massivt ned på det sociale sikkerhedsnet og på velfærden.

Problemet med Lars Løkke, Dansk Erhverv, Dansk Industri og Børsen er ikke deres hensigt om at øge væksten og produktiviteten. Problemet er, at denne gruppe vil gøre det med præcis de samme værktøjer, som man i USA har anvendt i de sidste 30 år - med det resultat, at uligheden er steget, sammenhængskraften smadret, trygheden udhulet og velfærden næsten ikke-eksisterende.

I Socialdemokratiet vil vi også gerne skabe vækst, flere arbejdspladser og bedre produktivitet. Men vi tror i højere grad på, at det gøres ved at investere i trygheden, i en stærkere offentlig sektor, ved at investere i uddannelse og opkvalificering, så virksomhederne har den arbejdskraft, de har brug for - og endelig ved at understøtte forholdene for produktionsvirksomhederne.

Så nej: Trumps sejr er ikke en undskyldning for lavere topskat, højere pensionsalder og dårligere velfærd. Faktisk tværtimod.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden