Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Frihandelsprotest. Her marcherer demonstranter i Warszawa mod EU's frihandelsaftale med Canada, Ceta. En lignende demonstration finder sted i København torsdag den 27. oktober.
Foto: Alik Keplicz, AP/AP

Frihandelsprotest. Her marcherer demonstranter i Warszawa mod EU's frihandelsaftale med Canada, Ceta. En lignende demonstration finder sted i København torsdag den 27. oktober.

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frihandelskritikerne tager grundlæggende fejl

Vi har ikke brug for en Donald Trump eller protektionistiske vallonere til at begrænse frihandlen. Vi har brug for det stik modsatte!

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gry Inger Reiter skriver i Politiken den 25.10 at vi skal lære af Donald Trumps frihandelskritik. Helt konkret skriver hun, at »kritikerne mangler en frontfigur, der kan tvinge Folketinget og regeringen til at kaste et mere kritisk blik på handelsaftalerne«.

Udover det åbenlyst forkerte i, at én person skal kunne tvinge et demokratisk valgt parlament til noget som helst, så er både Reiters og Trumps frihandelskritik bygget på en række forkerte præmisser. Frihandel er nemlig ultimativt en god ting og kommer alle – også dem med de laveste indkomster - til gode.

Her følger tre af de væsentligste argumenter FOR, at vi skal handle frit med så mange lande som overhovedet muligt:

1) Frihandel skaber vækst og velstand

Når vi handler med hinanden, bliver vi rigere, fordi vi kan specialisere os og samarbejde, der hvor det er en fordel. På den måde kan vi købe gode og billige varer fra andre lande, mens vi kan sælge vores produkter til udlandet.

Samtidig bliver vores virksomheder nødt til at forbedre deres produktivitet for at kunne imødegå den internationale konkurrence. Højere produktivitet, er der bred enighed om, er godt for samfundsøkonomien generelt.

Forskningen på dette område konkluderer da også entydigt: Frihandel skaber mere velstand for alle de involverede lande. De forskellige studier viser forskellige grader af positive effekter, men facit er det samme: Frihandel gavner alle de involverede lande.

Det er da også handelssanktioner, vi bruger over for eksempelvis Rusland, Iran og Cuba, når vi vil straffe dem økonomisk. Hvis ikke frihandel skabte velstand, ville vi vel ikke true med at fjerne handlen, når vi skal spille med musklerne?

Hvis ikke frihandel skabte velstand, ville vi vel ikke true med at fjerne handlen, når vi skal spille med musklerne?

Det er da også tydeligt, at i takt med at vi handler mere og mere, bliver der færre og færre fattige i verden. Således levede 35 procent af verdens befolkning under fattigdomsgrænsen i 1990, mens det i dag er under 11 procent. Alene fra 2012 til 2013 faldt antallet af ekstremt fattige med 114 millioner på verdensplan.

Men den generelle fattigdomsudvikling kan naturligvis ikke stå alene som bevis for frihandelens fortræffeligheder. Så er det jo heldigt, at adskillige studier viser det samme.

Eksempelvis undersøgte professor i økonomi på Darthmouth University, James Freyer, i 2009, hvad større ændringer i handelsomkostninger betyder for de enkelte landes økonomier. Hans konklusion var klar: En 10 procents stigning i handel øger indkomsten pr. indbygger med hele 1.6 procent.

En analyse af frihandelsaftalen mellem EU og Sydkorea viser ligeledes, at effekterne på BNP er positive både for EU (0,08 procent) og Sydkorea (op til 0,84 procent).

Et studie fra Verdensbanken viste i 2012, at væksten i Afrika stiger med 0,5 procent pr. år på den korte bane, hvis handelen vokser med et procentpoint ift. økonomiens størrelse. Den langsigtede væksteffekt er faktisk endnu større og ender efter 10 år på 0,8 procent.

Som rosinen i pølseenden kan det nævnes, at OECD i 2012 entydigt konkluderede, at øget samhandel spiller en selvstændig og positiv rolle ift. at hæve befolkningens indkomster.

LÆS MERE

2) Frihandel skaber fred

»Hvis varer ikke krydser grænser, så gør soldater«. Sådan sagde den franske økonom og forfatter Frederic Bastiat engang. Og selv om udtalelsen faldt i 1800-tallet, så er den stadig aktuel.

For det siger sig selv, at jo tættere lande samarbejder, og handler, jo mindre er deres interesse i at bekrige hinanden.

Det siger sig selv, at jo tættere lande samarbejder, og handler, jo mindre er deres interesse i at bekrige hinanden

Vesteuropa er et glimrende eksempel. I århundrede bekrigede vi hinanden om stort og småt. Men i takt med det indre markeds succes er omkostningerne ved væbnede konflikter simpelthen blevet for store. Blandt andet derfor har vi også oplevet en historisk lang periode uden krige i Europa.

Man kan også bruge et lavpraktisk eksempel på, at samarbejde og handel er med til at skabe fred: Hvis du skal låne din nabos bil i morgen, så gokker du ham nok ikke i nødden i aften, vel?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3) Frihandel gavner særligt dem med den laveste løn

Det er en udbredt myte, at frihandel er til gene for dem med de laveste indkomster. Der er dog intet belæg for denne påstand. Som Niels Westy skrev i Børsen den 24.10, viser analysen 'Measuring the Unequal Gains from Trade' fra UCLA og Columbia University, at gevinsten ved frihandel er næsten dobbelt så stor for de 10 procent laveste indkomster end for de 10 procent højeste.

Samme analyse viste, at medianindkomsterne i USA ville miste 29 procent af deres købekraft, mens de laveste indkomster ville miste op til 62 procent af deres købekraft, hvis USA afsluttede samhandlen med omverdenen. Det skyldes, at de bruger en proportional større del af deres indkomst på varer, der er importerede.

Der er altså ingen tvivl om, at det særligt er mennesker med de lave indkomster, der får gavn af øget frihandel.

Derfor har vi ikke brug for en Donald Trump eller protektionistiske vallonere til at begrænse frihandlen.

Vi har brug for det stik modsatte.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden