Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arkivtegning: Anne-Marie Steen Petersen

Arkivtegning: Anne-Marie Steen Petersen

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skal gøre op med DR som omdrejningspunkt

Hvad er det bærende argument for, at DR skal have tilført 3,7 milliarder tvangsopkrævne licenskroner hvert evig eneste år?

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturministeriets Public service-udvalg har netop offentliggjort deres fem scenarier for, hvordan man kan tænke public service i fremtiden.

Alle scenarier, undtagen ét, stækker Danmarks Radio og reducerer mastodontens budget, og det giver en helt unik mulighed for de politikere, der tør tænke langsigtet og visionært på medieområdet: Hvad med at føre en mediepolitik, hvor DR ikke længere partout skal være omdrejningspunktet?

For hvad er egentlig det bærende argument for, at DR skal have tilført 3,7 milliarder tvangsopkrævne licenskroner hvert evig eneste år? Hvorfor skal vi have sådan et statsligt mediehus, der nærmest systematisk presser de frie medier længere og længere ud i tovene?

Ville vi ikke få et langt mere dynamisk og pluralistisk mediemarked, hvis private aktører fik lov at konkurrere mere fair, og hvis vi gjorde op med tanken om, at det kun er DR, der kan levere public service? Mit bud er helt klart: Selvfølgelig ville vi det.

Lad os som eksempel kigge på Radio24syv. Ifølge deres programchef Mads Brügger sender Radio24syv dobbelt så meget radio som P1.

Samtidig har de formået på kun fem år at opbygge en radiolytterbase på 500.000 lyttere ugentligt og 3 millioner hentede podcasts om måneden. Det har de alt sammen gjort for 93 millioner kroner om året. Det er vel at mærke under halvdelen af P1’s budget!

Og her har jeg slet ikke nævnt, hvordan Radio24syv rent faktisk har formået at fange den unge målgruppe, som DR på trods af forsøget med DR3 ikke har formået at hive ind i folden.

Så selvfølgelig vil der være store og positive effekter at hente ved i højere grad end i dag at lade andre aktører byde ind på public service-opgaver.

Men konkurrence om public service-opgaverne er ikke det eneste, der skal til, hvis vi skal nå målet om et mere frit og pluralistisk mediemarked uden DR som omdrejningspunkt. Der er også brug for, at DR’s størrelse og handlerum bliver indskrænket helt grundlæggende.

ZENIA STAMPE

F.eks er det et stort problem, at mens diverse private medier bliver nødt til at indføre betalingsmure på deres netaviser, så kan DR kvit og frit publicere al det materiale, de vil. De kan endda omskrive nyheder, der ligger bag de andre mediers betalingsmure og derefter uploade dem til forsiden på dr.dk. De har jo de tvangsopkrævne licensmidler til at betale for gildet og udkonkurrerer derfor stille og roligt de private medier.

Public service-udvalget skal roses for at tænke bredt og udstikke spændende tanker i deres fem scenarier. Mange af idéerne er både bæredygtige og vil uden tvivl føre positive ændringer med sig.

Men nu har udvalget afsluttet sit arbejde og kridtet banen op til debat: Nu er det politikernes ansvar at tænke visionært og droppe fortidslevnet DR som medie-omdrejningspunkt.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden