Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Signatur

Det er et spørgsmål om tid, før økofascismen kommer med al sin kontrol og overvågning

I fremtiden vil vores forbrug blive registreret og afgiftsbelagt for at adfærdsregulere og kontrollere den måde, vi lever på. Og vi vil selv ønske det.

Signatur
FOR ABONNENTER

I 1979 udkom André Gorz’ bog ’Økologi og frihed’. I min vennekreds kendte vi Gorz, fordi han i ’Farvel til proletariatet’ så klart ind i den teknologiske fremtid og havde gjort op med forestillingen om, at arbejderklassen ville blive den drivende kraft i opgøret med den skændige kapitalisme. Fordi automatisering og robotisering ville reducere behovet for arbejdere og dermed mindske klassens betydning.

I ’Økologi og frihed’ var han desværre lige så klartskuende, for den er kun blevet mere aktuel siden sin udgivelse for næsten 40 år siden.

Gorz så allerede dengang, at friheden og demokratiet ville komme under pres på grund af overvågning. Og at skærpede miljø- og klimaproblemer ville udløse den autoritære udvikling.

Han så for sig »et videnskabeligt planlagt samfund, hvor ekspertisen er vokset sammen med statsapparatet til en over klasserne stående statsfornuft (...) Med edb-registre og et batteri af adfærdsstyrende teknikker til rådighed, vil overvågning og kontrol blive en langt mere diskret og umærkelig affære«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce