0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Beck Fallesen: Novo Nordisk bryder grænse på 1.000 milliarder kroner

Nye forskningsresultater giver håb om at udsætte demens og behandle livsstilssygdomme med stoffer i diabetesmedicin.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Lars Rebien, tv., stoppede som topchef i Novo Nordisk i 2016. Lars Fruergaard tog over.

Erhverv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Erhverv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I USA er det et gennembrud af en magisk grænse, når en børsnoteret virksomhed vurderes til mere end 1.000 milliarder dollars. Det skete i denne uge for kun tredje gang i børshistorien, da præstationen lykkedes Googles moderselskab, Alphabet. I Danmark regner vi i mere ydmyge kroner, men medicinalgiganten Novo Nordisk passerede i denne uge en børsværdi på 1.000 milliarder kroner. Det er en lige så stor finansiel nyhed på disse breddegrader.

Det bedste ved nyheden er i virkeligheden ikke den finansielle del, selv om den naturligvis glæder investorerne. Tværtimod. Det er nemlig især nye forskningsresultater fra Novo Nordisk, som driver aktiekursen i vejret. De viser, at der er begrundede forhåbninger om, at diabetesmedicinen Victoza kan udsætte demens og gøre en forskel for livskvaliteten for rigtig mange mennesker.

Foreløbige resultater blev refereret af Novo Nordisks forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, i USA for få dage siden. De viser positive virkninger af stoffet GLP1, som virksomheden i forvejen anser for et lovende lægemiddel i behandlingen af fedme, hjerte-kar-sygdomme, fedtlever og måske andre livsstilssygdomme.

Der er også andre gode nyheder. De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, som er den meget kritiske globale vagthund på lægemiddelområdet, godkendte i denne uge, at Novo Nordisk må skrive på indlægssedlen i lægemidlet Ozempic, at det har en positiv effekt på hjerte-kar-sygdomme og at den nye diabetespille Rybelsus kun er sikker at bruge i forhold til hjerte-kar-sygdomme. Begge har semaglutid, et GLP-1 stof, som det aktivt virkende ingrediens. Formuleringerne lyder forbeholdne, og det er de også, for Novo Nordisk har endnu ikke løftet mere af bevisbyrden. Optimisme er imidlertid en forudsætning for kostbar forskning.

Professor, overlæge Gunhild Waldemar, lederen af Nationalt Videncenter for Demens, siger, at det er præmaturt at vurdere virkningen, og hun efterlyser flere data. Forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen har oplyst, at der kommer resultater fra et større eksternt studie om få måneder, og hvis de bekræfter Novo Nordisks egne resultater, så vil der blive iværksat en større undersøgelse, som kan bringe nye lægemidler på markedet.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter